ДОБОЈ, 21. АПРИЛА /СРНА/ - Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић отоврио је данас Шести сајам националних мањина регије Добој.

DOBOJ – Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je danas da je bogatstvo Srpske da se ljudi koji su različiti po etničkoj, kulturološkoj ili drugoj pripadnosti veoma dobro razumiju i međusobno slažu.

Stevandić, koji je danas u Doboju otvorio Šesti sajam nacionalnih manjina regije Doboj, rekao je novinarima da je njegovanje ovakvih manifestacija, saradnje i zajedništva u najvećem interesu svih u Republici Srpskoj.

On je izrazio poštovanje prema učesnicima sajma koji su se svojim kreacijama potrudili da doprinesu ovolikoj različitosti koja se nadopunjuje.

“Kada bi se i konstitutivni narodi u BiH dobro razumjeli kao nacionalne manjine bilo bi mnogo bolje”, rekao je Stevandić i najavio podrušku organizovanju ovakvih skupova i ubuduće.

Zamjenik predsjednika Skupštine grada Doboja Miloš Bukejlović kaže da je današnja manifestacija pokazatelj da je Doboj otoren grad za sve građane, bez obzira na religiju i nacionalnu pripadnost.

Predsjednik Saveza nacionalnih manjina regije Doboj Dragan Marković kaže da je ovo šesti sajam izlagačkog, kulturnog i edukativnog karaktera, na kojem učestvuje 25 izlagača i osam kulturnih organizacija iz Republike Srpske i BiH.

On kaže da će danas biti održan okrugli sto o pravima nacionalnih manjina u BiH, te izmjeni Izbornog zakona u BiH u dijelu koji se odnosi na lokalne skupštine i primjenu rezultata popisa iz 2013. godine.

Marković upozorava da je predviđeni cenzus od tri odsto prosto nemoguće preći, pa će doći do brisanja mandata po osnovu nacionalnih manjina u svim lokalnim zajednicama, te da na području osam opština dobojske regije trenutno samo u opštini Vukosavlje jedan odbornički mandat pripada licu iz reda nacionalnih manjina.

On poručuje da u okviru Saveza nacionalnih manjina u BiH postoji jedinstven stav da se izborni cenzus za učešće u lokalnim skupštinama/vijećima spusti na jedan odsto, a da lokalne zajednice sa statusom grada statutima garantuju odborničko mjesto za predstavnike manjinskih naroda.

Marković ističe da se sa sajma svaki put šalje zajednička poruka da nadležne institucije lokalne zajednice, Republike Srpske i BiH počnu da “poštuju važeće zakone i propise”.

On je ocijenio da lokalna vlast u Doboju, u skladu sa mogućnostima, podržava rad manjina, finansirajući projekte u okviru javnih poziva iz lokalnog budžeta.

Na području grada, uz Savez nacionalnih manjina regije, evidentirano još šest udruženja manjina koja zastupaju interese, identitet, tradiciju, običaje, jezik i kulturu Crnogoraca, Rusa, Slovenaca, Roma, Rumuna, te Jevreja, koji su i vjerska zajednica.

Osim njih, u manjem broju su zastupljeni i Ukrajinci, Makedonci, te Poljaci.

Organizator sajma je Savez nacionalnih manjina regije Doboj, a podržali su ga Ministarstvo za ljudska prava BiH, OEBS i grad Doboj.

Sajam se održava u prostorijama Skupštine grada Doboja.

(SRNA)

Prethodni članakPODRUČNA LIGA DOBOJ: Sutra derbi u Majevcu !
Naredni članakPRVA LIGA REPUBLIKE SRPSKE – LIGA ZA OPSTANAK: Sloga neriješeno sa Slobodom