Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić rekao je da je BORS zadovoljan ostvarenim pomakom u poboljšanju obima prava ovih kategorija, te da očekuje da će biti nastavljen rast i realizovan raniji dogovor sa institucijama Srpske da u ovoj godini rast osnovice za boračka primanja bude usklađen sa stopom inflacije.

– BORS će nastaviti rad na povećanju osnovice za obračun za boračka primanja, a prioritetan zadatak u radu ove organizacije biće rješavanje pitanja zapošljavanja nezaposlene djece poginulih boraca. Vjerujemo da će ovaj proces biti završen u ovoj godini – istakao je Ostojić za Srnu.

On je rekao da će BORS u narednom periodu tražiti rješenja kojima bi se sa nivoa institucija Republike Srpske obezbijedila trajna materijalna i pravna pomoć borcima i porodicama boraca optuženih i osuđenih za navodne ratne zločine.

Kada je riječ o osnovici za obračun ličnih i porodičnih invalidnina u Republici Srpskoj, Ostojić je istakao da je ona od polovine 2022. godine do kraja 2023. godine rasla za oko 40 procenata, što je značajan pomak u odnosu na period prije 2022. godine.

Vlada Republike Srpske nedavno je donijela odluku o visini osnovice za obračun primanja za invalidnine za 2024. godinu, predviđene Zakonom o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata, u iznosu od 874,30 KM.

Obračun primanja vršiće se za 45.150 korisnika, od čega za 28.966 korisnika lične invalidnine i 16.184 korisnika porodične invalidnine.

– Iznos sredstava u budžetu za 2024. godinu planiranih za isplatu primanja propisanih Zakonom, omogućava da se osnovica za obračun primanja za 2024. godinu utvrdi u iznosu od 874,30 KM – pojasnili su ranije iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakVRIJEME: Sutra oblačno
Naredni članak“Ne propustiti šansu za otvaranje pregovora i stabilizaciju BiH”