Članovi rukovodstva oba doma Parlamentarne skupštine BiH danas su na sastanku sa visokom delegacijom EU ocijenili da bi svako oklijevanje u radu tokom narednih sedmica predstavljalo propuštanje istorijske šanse da se na bazi konkretnih rezultata otvori proces pregovora i politički ambijent u BiH učini znatno stabilnijim i efikasnijim.

Na sastanku je istaknuto da bi gubljenje koraka ostavilo BiH u nekoj vrsti vakuuma, što bi daljem napretku BiH i njenih građana nanijelo ogromnu štetu.

U tom smislu mart, kada bi trebala biti donesena odluka o otvaranju pregovora, ocijenjen je kao prekretnica na putu BiH ka EU, a naredna zasjedanja domova Parlamentarne skupštine BiH najavljena su kao prilika da se iskoristi šansa i usvoje zakoni koji su postavljeni kao ključni prioriteti i uslovi za put ka članstvu u EU.

Tokom razgovora, zajednički je konstatovano da se posjeta evropskih zvaničnika dešava u veoma važnom trenutku s obzirom da je vrijeme do marta potrebno iskoristiti za intenzivniji rad na ispunjavanju prioriteta i ključnih uslova za otvaranje pristupnih pregovora za članstvo u EU.

Predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen istakla je da Evropska komisija očekuje predan rad domaćih političkih aktera s ciljem otvaranja pristupnih pregovora.

Ona je ocijenila da je posljednjih mjeseci BiH učinila pomak u ostvarivanju rezultata, ali da je za dalji napredak i usvajanje potrebnih zakona koji će doprinijeti demokratiji i vladavini prava neophodan još intenzivniji rad i pojačan dijalog političara u BiH.

Članovi kolegijuma Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH danas su iskoristili priliku da se predstavnicima organa EU još jednom zahvale za konkretan angažman i snažno ohrabrivanje evropskog puta BiH.

U Delegaciji EU bili su i premijeri Hrvatske Andrej Plenković i Holandije Mark Rute.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakOstojić: Rast osnovice za boračka primanja usklađivati sa inflacijom
Naredni članakŠmit: Dodik da potpiše izjavu o “lojalnosti državi BiH”