Evropska agencija za bezbjednost hrane objavila je na svojim stranicama da je u neretvanskim mandarinama koje su završile na tržištu u BiH pronađen nedozvoljeni pesticid hlorpirifos.

Prema objavi Agencije, u mandarinama je pronađeno 0.031 mg/kg hlorpirifosa, a uzorak je uzet 20. novembra. Ovo je treći put da je u neretvanskim mandarinama pronađen nedozvoljeni pesticid.

Kako javlja Danica, hrvatski su inspektori pesticid otkrili “službenom kontrolom na tržištu”. To znači da su uzorke mandarina uzeli direktno od neretvanskog proizvođača. Nakon nalaza Hrvatska je odmah o svemu obavijestila službena tijela u BiH. Uz to, uništene su sve mandarine proizvođača koji je koristio sporni pesticid, inače već godinama zabranjen na tržištu EU.

Nedavno je i kontrolom na prodajnim mjestima u Hrvatskoj otkriven hlorpirifos u mandarinama koje su se prodavale u Hrvatskoj i Sloveniji. Zemlja prijave bila je Hrvatska. Prije toga mandarine s tragovima hlorpirifosa otkrivene su i u pošiljci za Srbiju, navodi portal Indeks.

Federalna uprava za inspekcijske poslove, obavijestila je 17. novembra Agenciju za bezbjednost hrane BiH o zabrani uvoza pošiljke mandarina porijeklom iz Hrvatske u BIh zbog utvrđene prisutnosti pesticida hlorpirifosa.

Uvozniku je naložen povrat sporne pošiljke pošiljatelju u zemlju izvoznicu, odnosno uništavanje pošiljke ukoliko nije moguć povrat iste.

Federalna uprava za inspekcijske poslove, na temelju preporuka Agencije za sigurnost hrane BiH, pored redovitih službenih kontrola, provodi i pojačane mjere kontrole pri uvozu mandarina na eventualnu prisutnost hlorpirifosa”, saopšteno je tada.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakVrhovac: Pritisci se očekuju i povodom 9. januara – Dana Republike; Spriječićemo svaku provokaciju
Naredni članakVišković nakon sastanka sa predstavnciima Konfederacije sindikata: Vlada ostaje odgovoran partner