Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je danas da su nadležna tijela Evropske komisije odobrila BiH Plan praćenja rezidua za “crveno meso” /meso goveda, ovaca i svinja/, što je prvi krupan korak u procesu odobravanja izvoza i ove posljednje vrste mesa u EU.

“Već nekoliko godina Kancelarija za veterinarstvo BiH i nadležna inspekcijska tijela i službe iz Republike Srpske i Federacije BiH vrše pripreme i realizuju planove praćenja rezidua kod živih životinja i sirovina životinjskog porijekla, a za sprovođenje ove aktivnosti Savjet ministara svake godine iz budžeta obezbjeđuje 550.000 KM”, izjavio je Šarović.

On je napomenuo da slijedi uvrštavanje BiH na listu zemalja koje imaju odobren Plan praćenja rezidua, navodi se u pisanoj izjavi dostavljenoj iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Šarović je naglasio da je nakon dobijanja dozvole za izvoz u EU proizvoda ribarstva, mlijeka, meda, mesa peradi i proizvoda od mesa peradi, voća i povrća, odnosno krompira kao najosjetljivije vrste, stvoren važan preduslov za skoro dobijanje dozvole i za posljednju vrstu mesa i proizvoda životinjskog porijekla.

(Srna)

Prethodni članakGranice BiH pod pritiskom zbog migrantske krize: Nedostaje skoro 600 policajaca
Naredni članakO evropskum putu zemalja regiona