Ministarstvo spoljnih poslova Bosne i Hercegovine domaćin je međunarodne ministarske konferencije na temu evropskih integracija BiH i zemalja regiona, koja je počela tačno u podne u zgradi banskog dvora u Banjaluci. će biti održana danas u Banjoj Luci.  Konferenciju je otvoriti član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, koji je kazao da postoji obostrani interes oko pristupanja zemalja zapadnog Balkana u EU.

Ivanić je rekao da tim povodom vlada pozitivna klima i da je dobro da se održavaju ovakvi skupovi.

Tokom prve sesije međunarodne konferencije, koja je posvećena ulozi parlamenata u procesu evropskih integracija i značaju međusobnih sporazuma o saradnji u toj oblasti, skupu će se obratiti prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mladen Bosić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, predsjednik Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić, predsjednik Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nikola Lovrinović, predsjednik Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske Branislav Borenović i predsjednik Komisije za evropske integracije Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Edin Mušić.

Učesnicima međunarodne konferencije obratiće se, u ime domaćina, ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak, ministar evropskih integracija Republike Srbije Jadranka Joksimović i član Evropskog parlamenta i izvjestilac za Bosnu i Hercegovinu Cristian Dan Preda.

Nakon obraćanja planirana je razmjena mišljenja s ambasadorima zemalja članica Evropske unije akreditovanih u BiH.

Po završetku sesije, učesnici će dati izjave za medije.

U okviru konferencije održa će se i radni sastanak Crnatka i ministra spoljnih poslova i trgovine Mađarske Petera Szijjarta ss prvim zamjenikom predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mladenom Bosićem, predsjednikom Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine  Bosne i  Hercegovine Nikolom Lovrinovićem, predsjednikom Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske Branislavom Borenovićem i predsjednikom Komisije za evropske integracije Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Edinom Mušićem, na temu procesa evropskih integracija BiH.

Prije ovog skupa Crnadak je imao kratke sastanake sa članom Evropskog parlamenta i izvjestiocem za Bosnu i Hercegovinu Kristianom  Predom i sa ministrom evropskih integracija Republike Srbije Jadrankom Joksimović.

BN televizija

Prethodni članakOdobren plan za crveno meso
Naredni članakMobinguju nas, šalju nas na Biro