DOBOJ, TESLIĆ – Okružni sud u Doboju povećao je kazne Teslićanima Arminu Jašareviću (25) i Branku Juriću (24), te ih za zlostavljanje, mučenje i brutalno premlaćivanje sugrađanina Bogdana Rakića (19) pravosnažno osudio na po četiri godine i šest mjeseci robije, saznaju “Nezavisne”.

Drugostepeni sud je, kako nam je potvrđeno, djelimično uvažio žalbu dobojskog okružnog javnog tužioca, a odbacio žalbe advokata optuženih.

U prvostepenom postupku Jašarević i Jurić su, 4. septembra prošle godine, u Osnovnom sudu u Tesliću osuđeni na po dvije godine i osam mjeseci.

Bile su to jedinstvene kazne, pošto im je za mučenje i zlostavljanje “odrezana” po godina, a još po dvije za nanošenje teških povreda Rakiću.

U drugostepenom postupku, dobojski Okružni sud im za zlostavljanje i mučenje pooštrava sankcije, te ih osuđuje na po tri godine.

Ujedno, potvrđene su prvostepene sankcije od po dvije godine za nanošenje teških povreda, pa su osuđeni na jedinstvene kazne od po četiri i po godine.

Okružni sud u Doboju odlučio je da se Jašareviću i Juriću u kaznu zatvora uračuna i vrijeme koje su proveli u pritvoru. Iza brave su bili od 13. novembra 2016. do 9. februara 2017. godine, a onda i od 22. februara 2017. pa do 28. aprila te godine.

Rakić, u izjavi za “Nezavisne”, kaže da nije zadovoljan presudom.

“Za ovakvo djelo je malo. I da su osuđeni na duže kazne, ne mogu mi vratiti zdravlje. Mladost mi je uništena, odrastam kao invalid. To je smiješna presuda. ‘Zahvaljujem’ onima koji su mi smjestili ovo. Oni će se pronaći”, poručio je Rakić.

Rakić, inače sin jedinac Teslićanke Roberte Glancer, je, podsjetimo, nakon svirepog premlaćivanja, više sedmica proveo u bolnicama, a zdravlje mu je i dalje narušeno.

Podsjetimo, sudeći po optužnici, Jašarević i Jurić su gnusnim činom Rakića željeli da zastraše. Zajedno s jednim muškarcem, koji je vozio FIAT, 1. novembra 2016. godine odvezli su Bogdana na planinu Borja. Tokom vožnje su ga pitali: “Što si nas drukao policiji?”

Po dolasku na planinu, jedan od zlostavljača je rekao vozaču da zaustavi i ugasi vozilo, ostavi upaljena kratka svjetla te da ostane u autu.

“Jedan od optuženih udario je Rakića u grudni koš i ovaj se prevrnuo nazad nekoliko metara. Na naređenje optuženih da dođe do njih, on je došao, nakon čega su ga izudarali nogama”, stajalo je u optužnici, po kojoj su proglašeni krivim.

Jedan od aktera potom je izvadio makaze iz jakne, te su počeli naizmjenično da mu sijeku kosu, bradu i lijevu trepavicu na oku.

Rakić je zatim pao otežano dišući, dok mu je krv išla iz usta i nosa, ali se tortura tu nije završila. Naredili su mu da se skine go, a nešto kasnije i da se obuče. Dok se Bogdan oblačio, dobio je novo naređenje: da gaćama obriše krv iz nosa i usta.

Jedan od napadača je tada iz vozila izvadio sajlu i njom vezao Rakića za drvo, a pošto se Bogdan požalio da otežano diše, odvezao ga je, ali iživljavanje nije prestalo.

Naredili su mu da se baci unazad niz liticu u šumi, na šta ih je on molio da to ne radi, ali se na kraju ipak morao baciti.

Zatim ga je jedan od napadača pitao da li je žedan, a kad je rekao da jeste, naredili su mu da pije urin, govoreći: “Evo ti, pij!” Kada je popio urin, oni su nastavili s mlaćenjem, a zatim su mu naredili da sjedne u vozilo, te su krenuli prema Tesliću.

Akter tuče

Branko Jurić iz Teslića prije nekoliko mjeseci ponovo se ogriješio o zakon – teslićka policija ga je prijavila Okružnom javnom tužilaštvu Doboj za učestvovanje u tuči.

Osim Jurića, izvještaj je podnesen i protiv njegova dva sugrađanina, i to Jasmina H. i Velimira Ć., a koji su prijavljeni za nanošenje teških povreda.

Obračun zbog kojeg su se njih trojica našla u policijskim dosijeima, kako je ranije potvrđeno “Nezavisnim”, odigrao se 29. oktobra prošle godine na lokalnom putu u mjestu Mladikovine, gdje se potuklo više lica.

(IZVOR: Nezavisne)

Prethodni članakPOVRIJEĐEN PJEŠAK U DOBOJU: Automobil ga udario na pješačkom prelazu
Naredni članakDoboj uz male-velike heroje i njihove roditelje!