Savjet  ministara BiH usvojilo je na današnjoj sjednici Strateški plan ruralnog razvoja Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, Vlada RS je nedavno dala pozitivno mišljenje ministru spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirku Šaroviću na navedeni okvirni razvojni dokument.

Ministar Šarović je odmah nakon što je dobio pozitivno mišljenje, strateški plan ruralnog razvoja uputio na usvajanje, a kako je to najavljeno, o svemu će biti obaviještena delegacija Evropske komisije i nadležni organi u Briselu.

Šarović očekuje da će ovim BiH biti omogućen pristup evropskim fondovima za pomoć poljoprivredi i da će time biti spriječen rizik da poljoprivrednici oba entiteta ostanu bez značajne pomoći EU.

Podsjećamo, Evropska komisija je u više navrata upozorila da je EU spremna pružiti podršku poljoprivrednicima, ali da će ova značajna podrška postati dostupna samo ukoliko se usvoji strateški dokument ruralnog razvoja, u čijoj izradi su ravnopravno učestvovali članovi vlada oba entiteta.

Usvajanjem Strategije ruralnog razvoja bit će siguran pristup fondovima Evropske unije i dobijanje, za početak, 30 miliona evra bespovratnih sredstava koja će biti iskorištena isključivo za ruralni razvoj.

(BN)

Prethodni članakOgnjen Kuzmić: Bježao od šljiva, stigao do Reala !
Naredni članakRS: Nikad bolja naplata poreza