Oblast lobiranja potrebno je što prije regulisati i u Republici Srpskoj, poručeno je s okruglog stola u Privrednoj komori u Banjaluci.

Predsjednik područne Privredne komore Goran Račić rekao je, da je zakon o lobiranju prvi put pokrenut 2013. godine i da tad nije dobio podršku javnosti i da je u ovom trenutku prijeko potreban Srpskoj.

Јavnosti je potrebno objasniti sam pojam lobiranja, jer on treba da se bori protiv korupcije u svim privrednim oblasti, a ne samo političkim, poručeno je s okruglog stola.

– Mi danas dolazimo u situaciju da nam je ponovo potreban zakon o lobiranju, koji bi regulisao ovu oblast i zato smo okupili akademsku zajednicu i predstavnike Vlade kakao bi ih upoznali sa ovim zakonom – kaže Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka.

Zora Vidović, ministarka finansija u Vladi Republike Srpske navodi da je uglavnom sad percepcija da je lobiranje korupcija.

– U stvari lobiranje treba da se bori protiv korupcije. Zato je važno da već od danas počnemo sa edukacijom javnosti i građana šta je zapravo lobiranje – rekla je Vidovićeva.

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatan Klokić kaže da lobiranje može imati značajan uticaj ne samo na društveno-političke aktivnosti, već i na privredu i ulaganje stranih investitora.

– Zato je ovaj zakon potreban Republici Srpskoj – kazao je Klokić.

Foto: rtrs.tv/Ustupljena fotografija

Izvor: RTRS

Prethodni članakBudimir o uvredljivim izjavama Komšića: Pokazatenj ko vodi politiku u BiH (VIDEO)
Naredni članakUstav jasno definisao pitanje jezika