Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić rekla je da je Ustavom jasno propisana nadležnost obrazovnog sistema, ali i korištenje jezika.

Stojičićeva je podsjetila da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da se u njoj upotrebljavaju jezici konstutivnih naroda srpski, hrvatski i bošnjački.

Povodom inicijative poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ramiza Salkića i Amira Hurtića za usvajanje nacrta zakona o službenoj upotrebi službenih jezika BiH u Republici Srpskoj kojim se, uz srpski i hrvatski, pominje i “bosanski”, ona je rekla da ovaj problem postoji od ranije, ali da je Ustav jasan o tom pitanju.

Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir rekao je da političko Sarajevo pokušava uvijek jednu vrstu prevare, odnosno da leksičko pitanje postave kao političko.

– Ako želite da jezičko pitanje postane političko, onda vam je to već definisano najvišim pravnim aktom – Ustavom gdje jasno stoji koji se jezici koriste u BiH – naglasio je on.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članak“Oblast lobiranja potrebno što prije regulisati u Srpskoj”
Naredni članakBez zakona o Ustavnom sudu BiH nema političke stabilnosti