Cilj usvajanja Prijedloga zakona o očuvanju kulturnog i istorijskog nasljeđa manastira Hilandar, koji će biti razmatran na narednoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, jeste ispunjavanje svih zakonskih i formalnopravnih preduslova za stalnu institucionalnu podršku ovoj svetinji.

– Srpska bi putem svojih nadležnih organa učestvovala u organizaciji proslava i značajnih datuma, te obavljala druge poslove od značaja za očuvanje tradicije i kulture istorijskog nasljeđa Hilandara – navedeno je u obrazloženju.

U obrazloženju ovog akta, koji je predložio predsjednik Republike Milorad Dodik i koji je dostavljen Skupštini na razmatranje, istaknuto je da je donošenjem zakona stvorena mogućnost da se obezbijedi stalna, izvjesna i sigurna finansijska podrška budžetskim sredstvima Srpske, pa je pristupljeno utvrđivanju ovog zakona.

U skladu sa predloženim zakonom uređuju se načini podrške i pomoći koju će Republika Srpska putem svojih organa, uz redovno obavještavanje Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve, pružati u očuvanju kulturnog i istorijskog nasljeđa Hilandara.

Na tom planu biće preduzimane aktivnosti i sprovođeni programi očuvanja i njegovanja istorijskih, vjerskih i kulturnih tradicija, praćenje stanja, istraživanja, prezentovanja i interpretacije pokretnog i nepokretnog kulturno-istorijskog nasljeđa u sastavu manastira Hilandara.

U obrazloženju je navedeno da će biti praćeni i radovi na tom nasljeđu, obnovi i rekonstrukciji i drugim mjerama zaštite postojećih objekata, izgradnji novih objekata manastira, restauraciji i slično.

U dokumentu je istaknuto da će sredstva za obavljanje poslova predloženih zakonom biti obezbjeđivana u republičkom budžetu, a za realizaciju projekata za očuvanje kulturnog i istorijskog nasljeđa manastira Hilandar novac je moguće obezbjediti i u budžetu jedinice lokalne samouprave, putem donacija i drugih izvora, u skladu sa zakonom.

Ovim aktom je propisano da će Vlada Srpske, radi razmatranja pitanja iz svoje nadležnosti, te davanja prijedloga, mišljenja i stručnih obrazloženja, obrazovati komisiju za manastir Hilandar, kao posebno radno tijelo sa sastavom i zadacima.

Manastir Hilandar je od osnivanja 1.198 godine, kao samoupravna monaška ustanova, jedinstven centar srpske duhovnosti, kulture, obrazovanja i tradicije i u tom smislu predstavlja neprocjenjivu vrijednost za ovdašnje kulturno-istorijsko nasljeđe. Zajedno sa cjelokupnom baštinom Svete Gore Atonske upisan je u Listu svjetske kulturne i prirodne baštine Uneska.

Osma redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće održana 6. marta u Banjaluci.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakDOBOJ: Prosječna dužina rada na predmetu 80 dana
Naredni članakRačić: Važan nastavak snabdijevanja ruskim gasom po povoljnim cijenama