U Sarajevu je počela sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na čijem je dnevnom redu u drugom čitanju Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH.

Riječ je o zakonskom aktu koji je predložila predsjedavajuća Predstavničkog doma Borjana Krišto, koji predviđa da se vojnicima i podoficirima Oružanih snaga /OS/ BiH koji imaju najniži koeficijent za obračun plate poboljša materijalni status.

U obrazloženju za donošenje ovog zakona navodi se da se na ovaj način želi poboljšati status zaposlenim vojnim licima koji u ukupnoj vojnoj strukturi zaposlenih vojnih lica u OS BiH čine 80 odsto ljudstva, te zaustaviti negativni trend napuštanja OS.

Pred poslanicima će se naći i prijedlog zakona o izmjeni i dopunama zakona o ombudsmenu za ljudska prava BiH u drugom čitanju, Prijedlog zakona o dopunama zakona o prekršajima, čiji je predlagač Savjet ministara, te prijedlog zakona o dopunama zakona o sportu u BiH.

Na dnevnom redu su i izvještaj o radu Savjeta nacionalnih manjina BiH za 2017. godinu, te izvještaj o radu i finansijski izvještaj Agencije za poštanski saobraćaj BiH za prošlu godinu.

(Srna)

Prethodni članakU NSRS o stanju u preduzećima
Naredni članakMalerozni Real – Ajon ponovo povređen