Vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica Viktor Nuždić rekao je da je podizanje optužnice protiv pripadnika Vojske Republike Srpske sa područja Zvornika samo potvrda da je pravosuđe u BiH antisrpski nastrojeno.

– Veći apsurd predstavlja i to što se među optuženim nalazi Dragomir Vasić koji je oslobođen ranije pred Sudom BiH, kao i oficir Vidoje Blagojević protiv kojeg se vodio postupak u Hagu – ukazao je Nuždić.

Ističe da je očigledno da su svi koji su branili Republiku Srpsku na meti Suda i Tužilaštva BiH, dodavši da su prekršene i preporuke koje su dali međunarodni stručnjaci da se ne procesuiraju ista lica po dva puta.

– To ostavlja sumnju u namjere pravosudnih institucija BiH, kada znamo da na desetine predmeta koje se odnose na zločine nad Srbima čekaju na podizanje optužnice više od 30 godina, a Tužilaštvo se bavi ljudima koji su već bili optuženi – naglasio je Nuždić za Srnu.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dragana Spasojevića /58/, Vinka Radovića /64/, Dragomira Vasića /59/ i Petka Panića /71/ zbog sumnje da su na području Zvornika navodno počinili krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

Optužnica je odvojeno podignuta i protiv 11 lica za navodne zločine protiv bošnjačkog stanovništva na području Zvornika i okoline krajem maja i početkom juna 1992. godine.

Optužnice su podignute protiv Vidoja Blagojevića, Ivana Arapovića, Milana Arapovića, Koste Pejića, Bože Radića, Mile Savića, Mile Blagojevića, Ljubiše Pejića, Steve Vasiljevića, Branka Pejića i Verice Radović, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakBez srpskog jedinstva o Izbornom zakonu
Naredni članakDodik: Pokušaj “nametanja” Izbornog zakona govori o tome koliko je BiH propala