Pokušaj “nametanja” Izbornog zakona od strane Kristijana Šmita govori o tome koliko je BiH propala, poručio je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

– Ući nakon 30 godina u priču o Izbornom zakonu na način da se on nametne, govori samo koliko je BiH propala kao država. To samo potvrđuje ono što mi uporno govorimo i tvrdimo, da se BiH ne bi očuvala da nema tih stranaca. BiH je egzistirala sve ove godine otimajući od Republike Srpske – istakao je Dodik.

Dodik naglašava da mnoge od tehničkih izmjena nisu sporne.

– Nikada nisu ni bile ni sporne, ali se uvijek tražila cjelovita reforma Izbornog zakona da se reguliše pitanje CIK-a, koji je bio nezakonito izabran, barem jedan dio njihovih članova, pogotovo iz Republike Srpske koji nisu prošli kandidaturu, a izabrani su voljom SDS-a, PDP-a i SDA – rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima BiH nema parlament već ima Parlamentarnu skupštinu, koja po načinu odlučivanja nije predviđena da zasjeda svaki drugi dan, i da donosi neke ocjene ili stavove.

– Ona bi trebala da bude zbir skupština, kao i Parlamentarna skupština Savjeta Evrope. Silom visokih predstavnika dali su CIK-u da provodi izbore na lokalanom nivou, ali i za parlament i predsjednika Republike. To nije nadležnost CIK-a. Oni bi mogli da provode izbore samo za članove Predsjedništva BiH, i za Predstavnički dom, i ništa više. Međutim, oni su se upleli da provode izbore i za Dom naroda – naglasio je Dodik.

Predsjednik Srpske ističe da Izborni zakon treba da doživi reformu.

– Predlažemo da treba da se podigne cenzus na pet odsto. Da se smanji politička trgovina poslije izbora. S druge strane ključno pitanje je da mandat pripadne stranci, onda možete bitno smanjiti političku trgovinu – naglasio je Dodik.

Dodik ističe da se mora isključiti bilo kakva mogućnost da stranci kontorlišu izbore, i da se zakon nametne.

– Ukoliko bude tako, U NSRS ćemo donijeti naš zakon, formirati našu izbornu komisiju, i provoditi izbore za lokalni nivo, te predsjednika i porpredsjednike Srpske, kao i izbore za Parlament Republike Srpske. Mi ćemo donijeti taj zakon, ako se Šmit kojim slučajem drzne da nametne svoj zakon – rekao je Dodik.

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Izvor: RTRS

Prethodni članakNuždić: Sud i Tužilaštvo BiH antisrpski nastrojeni
Naredni članakVRIJEME: I sutra toplo sa sunčanim intervalima