Vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić smatra da pravosuđe na nivou BiH ne želi da se bavi srpskim žrtavama rata jer je očito da su prezauzeti procesuiranjem Srba u predmetima ratnih zločina i političkih progona najviših zvaničnika Republike Srpske.

– Tužilaštvo BiH ne preduzima bilo kakve korake da se uradi bilo šta, što bi dovelo do podizanja optužnice u BiH ili u Hrvatskoj za počinjene ratne zločine nad Srbima u Mrkonjić Gradu – rekao je Srni Nuždić nakon što je potvrđeno da je ovaj predmet i poslije 28 godina pred pravosuđem BiH još u fazi istrage.

On je naveo da Hrvatska ne želi da procesuira lica koja su počinila ove zločine, ali da to ne smije da bude prepreka da Tužilaštvo BiH radi da ovaj predmet barem dođe u fazu da se podigne optužnica i da se javno progovori o imenima odgovornih za zločine u Mrkonjić Gradu.

Nuždić je istakao da je MUP Republike Srpske 1996. godine podnio krivičnu prijavu, dok je još 2006. godine podnesen izvještaj Tužilaštvu BiH o počinjenom krivičnom djelu.

On je napomenuo da je u masovnoj grobnici u Mrkonjić Gradu pronađeno 181 tijelo, od koji 81 civil, a mnogi od njih ubijeni na najsvirepiji način.

Pred pravosuđem BiH je i poslije 28 godina u fazi istrage predmet koji se odnosi na masovnu grobnicu u Mrkonjić Gradu iz koje su ekshumirani posmrtni ostaci 181 srpskog borca i civila, koji su ubijeni u napadu Hrvatske vojske, takozvane Armije BiH i HVO-a 1995. godine.

Ovaj predmet je u radu u Odjeljenju za ratne zločine Tužilaštva BiH, rečeno je Srni iz Tužilaštva BiH.

Združene snage Hrvatske vojske, HVO-a i takozvane Armije BiH, potpomognute dejstvima NATO-a, u septembru i oktobru 1995. godine izvršile su agresiju na 13 zapadnokrajiških opština i ubile 2.014 srpskih vojnika i civila, sa vjekovnih ognjišta protjerale 120.000 Srba, te opljačkale pokretnu imovinu, a nepokretnu uništile i onesposobile.

Među 2.014 ubijenih, njih 753 bili su civili, od kojih 14 djece i 240 žena.

Hrvatske i muslimanske snage zauzele su tada Ripač, Petrovac, Drvar, Grahovo, Glamoč, Ključ, Sanski Most, Mrkonjić Grad, Šipovo, Srbobran, Јajce, Kupres i Krupu na Uni i za sobom ostavile pustoš i masovne grobnice.

Samo na području opštine Mrkonjić Grad uništeno je 1.608 kuća i 700 stanova, a ratna šteta procijenjena je na 680 miliona KM.

Nakon što je Republika Srpska ponovo preuzela područje opštine Mrkonjić Grad, u pravoslavnom groblju pronađena je najveća masovna grobnica sa 181 tijelom zvjerski ubijenih Srba.

Među njima je bio 81 civil, od kojih 10 žena, 97 boraca Vojske Republike Srpske i tri pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, a u manjim grobnicama na području ove opštine pronađeno je još 176 tijela.

Otvaranje masovne grobnice i ekshumacija počeli su 1. aprila 1996. godine.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakFond PIO: Poziv osiguranicima za kompletiranje dokumentacije za ostvarivanje prava na penziju
Naredni članakFundamentalni interes Srbije – jače povezivanje sa Srpskom i sa cijelim Balkanom