Predsjedavajući Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović rekao je da 1. mart za Republiku Srpsku i srpski narod ne može i neće biti praznik.

– Prvi mart je za sve Srbe u BiH jedan običan dana. Siguran sam da taj dan nikada neće biti prihvaćen kao praznik u cijeloj BiH jer oko tog dana su velike podjele i rasprave oko toga su vođene dugi niz godina i dogovora nije bilo – rekao je Nović.

Nović je podsjetio da je još kao ministar civilnih poslova u Savjetu ministara nudio tri-četiri varijante da se na nivou BiH donese zakon o praznicima.

– Tada je nuđeno nekoliko varijanti da se utvrde praznici koji su nesporni za BiH, a da za ostale sačekamo neko drugo vrijeme ukoliko nekada bude bilo želje da se to pitanje riješi. Republika Srpska i svi u njoj sa gnušanjem gledaju da je 1. mart praznik, a Federacija neka slavi! – poručio je Nović za Srnu.

Nović je ocijenio da je u BiH društvo podijeljeno po gotovo svakom pitanju i da ne postoji želja za dijalogom nego se samo putem medija isporučuju neprihvatljive poruke pa je teško očekivati da se o praznicima postigne dogovor.

U dijelu Federacije BiH sa većinskim bošnjačkim stanovništvom 1. mart se obilježava kao takozvani dan nezavisnosti BiH, dok se ovaj datum u Republici Srpskoj ne slavi.

U dane 29. februara i 1. marta 1992. godine bez srpskog naroda i njegovog učešća na nelegalnom i protivustavnom referendumu donesena je odluka o proglašenju nezavisnosti i otcjepljenja BiH od tadašnje SFRЈ.

Srbima 1. mart budi sjećanja na ubistvo srpskog svata na sarajevskoj Baščaršiji Nikolu Gardovića, a potom na krvavi rat i stotine hiljada žrtava.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakBeograd: Svečani prijem povodom Dana Republike Srpske i godišnjice prvog Ustava
Naredni članakCicović: Srpska se zalaže za mir i demokratiju već 31 godinu