Šef Predstavništva Republike Srpske u Beogradu Mlađen Cicović istakao je da je za Republiku Srpsku važan datum 28. februar, kada je donesen njen Ustav, te da je tim činom pravno zaokruženo postojanje Republike Srpske kao države srpskog naroda u BiH.

– Ovaj dan nije državni praznik, a ja ga doživljavam kao drugi dio 9. januara – Dana Republike Srpske – rekao je Cicović Srni.

Ukazao je da Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji sutra deveti put priređuje prijem povodom beogradske proslave Dana Republike Srpske i da to čini sa sjećanjem na 28. februar, kada je usvojen prvi Ustav Srpske.

– Svih predhodnih godina ovim prijemom, pa tako i ove, slaveći rođendan Republike Srpske, podsjećamo na činjenicu da su je uspostavili srpski narodni poslanici izabrani na redovnim izborima u BiH. Ovim podsjećamo i da je naša republika u Dejtonu bila država potpisnica svih aneksa Dejtonskog sporazuma, kao značajnog međunarodnog pravnog dokumenta, čime je de fakto dobila međunarodno priznanje – rekao je Cicović.

On je naveo da će prijem za Dan Republike Srpske, koji će sutra u prisustvu najviših zvanica Srbije i Srpske biti organizovan u Domu Vojske Srbije biti prilika za podsjećanje da se u Ustavu Srpske, usvojenom 28. februara 1992. godine, u članu 1 navodi da je Republika Srpska “država srpskog naroda i građana koji u njoj žive”.

– To potvrđuje i tada demokratski kapacitet našeg naroda i opredijeljenost da gradi pravno uređenu državu, te zato valja stalno ponavljati da je Republika Srpska rođena u miru i da se za mir, demokratiju, pravo i pravdu zalaže, evo već 31 godinu – naglasio je Cicović.

Cicović je istakao da su sva ova podsjećanja i u funkciji očuvanja ustavno-pravnog položaja Republike Srpske i odupiranja nasrtajima i pokušajima oduzimanja ustavnih nadležnosti Srpskoj koje su garantovane Dejtonskim mirovnim sporazumom.

U Beogradu će sutra, povodom obilježavanja Dana Republike Srpske i 31 godine od donošenja njenog Ustava, biti održana tribina pod nazivom “Srpska se brani i u Srbiji”, kao i tradicionalni prijem u Domu Vojske Srbije.
Skupština srpskog naroda BiH donijela je Ustav 28. februara 1992. godine koji je jednoglasno usvojen na temeljima Deklaracije o osnivanju i garantovao ЈE punu ravnopravnost i jednakost naroda i građana Republike.

Najviši pravni akt Republike Srpske, koji je uz određene amandmane i danas na snazi, donesen je prije izbijanja tragičnih sukoba i jednostranog bošnjačkog i hrvatskog proglašenja nezavisnosti BiH, a nakon referenduma koji je održan 1. marta i na kojem nisu učestvovali Srbi.

Dan Republike Srpske se praznuje 9. januara jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Јugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali status konstitutivnog naroda.

Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji ove datume bitne za Republiku Srpsku obilježava od 2015. godine i u Beogradu.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakNović: Za Srbe i Srpsku 1. mart ne može i neće biti praznik
Naredni članakZa tri dana u Srpskoj zaraženo 14 osoba