Predsjedavajući Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović izjavio je da je čista obmana javnosti zahtjev za izmjene i dopune Poslovnika ovog doma po hitnoj proceduri.

Nović je, tokom diskusije o hitnosti procedure, upitao zašto je danas uopšte zakazana hitna sjednica, jer je iz prijedloga vidljivo da se radi o klasičnoj obmani javnosti.

– Nemojte obmanjivati javnost – naglasio je Nović, pojašnjavajući da je Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH bio potpuno legalno i legitmno na dnevnom redu sjednice koju su bošnjački delegati napustili.

Nović je istakao da je u obrazloženju današnje tačke dnevnog reda, predlagač naveo da Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH, zbog kojeg je sjednica prekinuta prije dva i po mjeseca, nije razmatran na Ustavnopravnoj komisiji i naglasio da to nije ni bilo potrebno.

– To nije ni bila obaveza. Zakon je potpuno legalno došao u ovaj dom. Niko nije imao pravo da ga vrati na druge komisije i traži mišljenje – upozorio je Nović.

Delegat Kluba Srpskog naroda Snježana Novaković-Bursać istakla je da Klub Bošnjaka u Domu naroda pokušava na bazi lične procjene sadržaja ograničiti pravo da se neki akt nađe u proceduri.

Ona je napomenula da svako ima pravo da predloži akt u Domu naroda, ali i upozorila da delegati Kluba Bošnjaka sebi za pravo daju da kvalifikuju sadržaje akata i procjenjuju njihovu ustavnost.

– Kakav god da je prijedlog, to nije vaša uloga – naglasila je ona.

Iako je tačka dnevnog reda današnje sjednice bila izmjena Poslovnika, veći dio rasprave o hitnosti postupka odnosio se na Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH, zbog kojeg je Klub Bošnjaka napustio prethodnu redovnu sjednicu, a delegat Kluba Bošnjaka DŽemal Smajić pozvao je predlagača da povuče ovaj zakonski prijedlog, da bi se, kako je rekao, “normalno nastavilo sa radom Doma naroda”.

Delegat Kluba Srpskog naroda i predlagač zakona o Ustavnom sudu BiH Želimir Nešković je u odgovoru na ovaj Smajićev prijedlog naglasio da to ne može uraditi, jer je prijedlog na dnevnom redu.

– Osnovni motiv je zaštita mog naroda i imovine Republike Srpske. Ne mogu povući prijedlog zakona, a i da mogu to ne bih učinio – naveo je Nešković.

Delegat Kluba Hrvatskog naroda Ilija Cvitanović rekao je u toku rasprave da današnju sjednicu vidi u kontekstu predstojećih izbora, dodajući da delegati skoro da i nisu raspravljali o dnevnom redu.

– Mnogo bolje bi bilo da smo u hitnoj proceduri imali zakone koji će se reflektovati na sve nas. Možda tema Izborni zakon, pa i Ustavni sud, jer svi znamo da BiH u EU ne može ući sa stranim sudijama, ali nije trenutak da se o tome raspravlja – rekao je Cvitanović.

Šef Kluba Hrvatskog naroda Marina Pendeš istakla je da se predsjedavajući Doma naroda nije pridržavao Poslovnika o radu, jer je dopustio da se više razgovara o prethodnoj redovnoj sjednici ovog doma iako se tačka dnevnog reda odnosila na prijedlog izmjena Poslovnika o radu Doma naroda.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakŠulić: Јavne rasprave o boravišnoj taksi, cilj kvalitetniji zakon
Naredni članakDom naroda nije podržao izmjene Poslovnika