Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Anđelko Nosović poručio je da niko ne može osporiti i zabraniti proslavu rođendana Republike Srpske, jer je Srpska svetinja za srpski narod.

– Dan Republike Srpske od velikog je istorijskog značaja jer Srpska predstavlja slobodu za srpski narod na ovim prostorima – rekao je Nosović Srni povodom sutrašnjeg obilježavanja 9. januara – Dana Republike i 32. rođendana Srpske.

Nosović upozorava da bošnjačka strana potpomognuta dijelom međunarodne zajednice u liku nelegalnog Kristijana Šmita pokušava na sve moguće načine da satanizuje i omalovaži srpski narod, njegove žrtve i da uništi sve što je srpsko, te da Srpskoj uzme teritoriju i zabrani proslavu Dana Republike Srpske.

– Srpski narod se mora ujediniti u odbrani nacionalnih interesa Srpske i svim silama braniti Dan Republike i Republiku Srpsku, jer ako ne odbranimo Srpsku nema nam slobode i života na ovim prostorima – naveo je Nosović.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Republika srpskog naroda u BiH.

Srpsku su osnovali srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Јugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali status konstitutivnog naroda.

Naziv Republika srpskog naroda u BiH bio je u upotrebi do 28. februara 1992. godine i proglašenja prvog Ustava, kada je zamijenjen sa Srpska Republika BiH koji je korišten do 12. avgusta 1992. godine, kada je uveden Srpska Republika. Taj naziv septembra 1992. godine zamijenjen je sadašnjim – Republika Srpska.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakMUP Srpske: Dan Republike proslaviti u miru i dostojanstveno
Naredni članakPovodom Dana Republike u Banjaluci položeni vijenci palim borcima