Član tima odbrane predsjednika Republike Srpske i advokat Anto Nobilo rekao je nakon održanog ročišta u predmetu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Srpske Milošu Lukiću da smo faktički na kraju dokaznog postupka optužbe.

– Nismo danas ništa čuli. Tako će biti i naredno ročište. Vidjećemo da nema dokaza o kaznenom djelu. Ovo je čista politikla i kroz krivični postupak se želi riješiti politički problemi BiH. Ovo je fingirani krivični postupak – rekao je Nobilo.

Nobilo kaže da će pročitati neke dokumente koji neće potvrditi da se ovdje radi o krivičnom djelu.

– Nadam se da će Sud dozvoliti da odbrana iznese svoj dokaze koje ima. Ugurali su politiku u krivični postupak, pa hajde da vidimo šta se tu radi. Da vidim kakva su ovlašćenja visokog predstavnika, da li je on ikada dobio ovlašćenja zakonodavca. Mi tvrdimo da nije i da možemo to dokazati. Da li je izabran na zakonom propisan način, u skladu sa Dejtonskim sporazumom, takođe ćemo dokazati da nije – istakao je Nobilo.

On ističe da je odbrana prisiljena da sve to dokaže, ako sud prihvati dokaze.

– Ukoliko ne prihvati, dolazi do kritičnog momenta kada će se odlučivati o dokazima odbrane, a nakon toga će se lako predvidjeti finale postupka – kaže Nobilo.

Cijelu konferenciju za novinare pogledajte u videu.

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Izvor: RTRS

Prethodni članakBubić: Riječ je o simuliranom suđenju (VIDEO)
Naredni članakPetronijević: Klasičan primjer pritiska na Tužilaštvo i pravosuđe (VIDEO)