Iako bi pomislili da je “zreo za muzej”, legendarni “Švabo” uspešno parira i novijim modelima. Da li zbog toga što bi uskoro mogao u oldtamjere ili nečeg drugog, ovaj auto i dalje se visoko kotira kada je u pitanju potražnja.

Njegovo neuništivo veličanstvo - "golf dva"Foto: Mondo/Goran Sivački“guzonja” (“VW golf II”)

tekst pripremila redakcija www.mondo.ba/

Skoro tri decenije nakon što je prestao da se proizvodi veliki broj primeraka legendarnog automobila “golf 2” i dalje svakodnevno “patrolira” putevima širom bivše SFRJ, a posebno Bosne i Hercegovine.

Vozači kao osnovne prednosti za ovaj svojevrsni automobilski fenomen ističu funkcionalnost i jeftino održavanje pa u šali kažu da se delovi za njega mogu naći i na kiosku.

Da su ovi navodi zaista istiniti i da je ovo vozilo godinama veoma traženo potvrđuju i statistike poznatog BiH oglasnika OLX gde su Folksvagenovi “matorci” najtraženiji. Tako je bilo i u januaru ove godine – od deset najtraženijih pojmova “golfovi” su zauzeli prva tri mesta, i to redom: 1. “golf 4”, 2. “golf 2” i na 3. mestu “golf 5”!

U Srbiji je situacija donekle drugačija. Prema sajtu Polovni automobil, kod su ova tri “golfa” u prvih deset po popularnosti, s tim da je “četvorka” treća, “petica” na šestom, a “dvojka” na poslednjem, desetom mestu.

Oldtajmeri – upoznajte banjalučke limene veterane

Jedan Banjalučanin rekao je za MONDO portal da “golfa dvojku” vozi već skoro deset godina. Radi se o benzincu 1.8 GTI za kog tvrdi da je jako zahvalan.

Kupio sam ga jer su motori sa 8 ventila praktično neuništivi, a i samo održavanje kompletnog auta je dosta povoljno. Sad nakon toliko godina mogu reći da se rodila i ljubav, pa iako bih voleo da imam i noviji automobil, ‘golfa’ bih zadržao i uradio kompletno renoviranje jer me nikad nije ostavio na putu“, rekao nam je D.B.

Ovaj putnički automobil kompaktne klase, između avgusta 1983. i decembra 1992. godine, proizveden je u više od 6,3 miliona primeraka. Svoje prvo predstavljanje doživeo je 1983. godine na Salonu automobila u Frankfurtu.

Koliku popularnost je stekao govori i podatak da je ime za američko tržište “rabit” promenjeno u “golf”, a od strane novinara ove zemlje 1986. godine proglašen je za automobil godine.

“Golf 2” je prvi Folksvagenov model koji je prešao na automatsku proizvodnju i sklapan je preko industrijskih robota. Kao i njegov prethodnik, proizvodio se u varijanti sa troje i petoro vrata. Osim  fabrike u nemačkom Volfsburgu, proizvodio se širom sveta, a između ostalog i u nekadašnjoj SFRJ – u Tvornici automobila Sarajevo (TAS).

Svi delovi za ovo vozilo koji su proizvedeni na ovom području ispunjavali su najstrože standarde i po kvalitetu se nisu razlikovali od nemačkih.

Zemunski “golf 2” za 13.000 evra

Neki smatraju da je nakon legendarnog “fiće”, “stojadina” i ”juga” omiljeni automobil stanovništvu u bivšoj Jugoslaviji upravo “golf 2”. Posebno je bio popularan u BiH, gde se, prema nekim podacima iz 2006. godine, procenjuje da je gotovo 21 odsto svih automobila otpadalo na ovaj model!

“Švabo” druge generacije u sarajevskom TAS-u počinje da se proizvodi krajem 1985. godine. Neki podaci pokazuju da je nekadašnji fabrički gigant godišnje proizvodio 25 hiljada ovih modela. Do 1992. godine u Sarajevu je ukupno proizvedeno impozantnih 150 hiljada “golfova”.

Koliko je pojava fenomena zvanog “golf dva” zanimljiva, a u isto vreme i inspirativna pokazuje primer jednog Sarajlije koji je 2016. godine kao svojevrsni omaž predoložio podizanje spomenika ovom automobilu.

Daniel Premec, magistar vajarstva, svoju zamisao još nije sproveo do kraja zbog, kako nam je rekao, odbrane doktorata i nedostatka novca za ovaj interesantan projekat.

Takav jedan projekat traži jako puno vremena i angažmana. Projekat je spreman, potrebne su razne dozvole i novac. Prema mojim procenama potrebno je obezbediti do 40 hiljada konvertibilnih maraka (oko 10.000 evra) što smatram da nije mnogo u odnosu na to koliko nam je ovo vozilo nekad značilo. Mesto postavljana nije toliko važno, bio bi posvećen svim narodima u BiH. Spasavao nas je, njime se prevozila hrana i slično“, rekao je Premec za Mondo.ba.

Ukradu golfa za minut, pasata za minut i po!

Podsećanja radi, idejno rešenje za spomenik legendarnoj “dvojci” predstavljeno je u okviru Festivala ulične umetnosti u Sarajevu. Premec je tada je utvrdio da postoji posebna emotivna veza sa “golfom 2” svih građana i generacija BiH.

On ima posebnu vrednost predratnog blagostanja, jer ga nije svako mogao imati, a takođe i heroizam u ratu jer zapravo mnogi ljudi duguju svoje živote tom vozilu”, istakao je.

Ovaj Sarajlija rekao nam je i jednu zanimljivu informaciju. Da je “dvojka” još uvek tražena i “kotrlja se” mimo ovih prostora pokazuje i primer njegove prijateljice koja ga i dan danas vozi – u Londonu.

“Dvojka”, “guzonja”… ali i “kec”, “fića”, “spaček”

Za ljubimca naše priče slobodno se može reći da je više od mita. Pored svega navedenog to je potvrdio i Nesko Kajtaz iz Busovače koji godinama uz pomoć svoje stare “dvojke” pronalazi vodu! Ovaj čovek je preko hiljadu izvora pitke vode pronašao uz pomoć slavnog “Švabe”. Svojim limenim ljubimcem se kreće po terenu i zatim označava mesto za kopanje bunara.

golf 2, tjuning, nabudžen, automobilizam, golf, wvFoto: Mondo/ Goran Sivački

“Dvojka” je bila i jedan od simbola uspešnog građanina, za čiju kupovinu nisu bili potrebni samo novci, već i dug vremenski period čekanja na isporuku zbog velike potražnje.

Ispostavilo se da su ovi uslovi kupovine bili opravdani i isplativi jer se ”golf” dokazao kao vrlo izdžljiv i rentabilan automobil.

Pogledajte kako je “golf” rastao

“Golf 2” može se još uvek videti širom Evrope, ali znatno manje pogotovo jer je u većini zemalja EU uveden novi zakon o zaštiti životne sredine, kao i nemogućnosti registrovanja automobila koji nemaju EURO motor.

Istorijat i tehničke specifikacije:

1983. – početak proizvodnje, hatchback troje vrata i petoro vrata, benzinski motor 1.1 (45 konjskih snaga), 1.3 (55 KS ), 1.6 (75 KS ), 1.8 (90 KS), dizel 1.6 D (54 KS), turbodizel 1.6 TD (70 KS ).
1984. – sportska verzija GTI sa 1.8 benzinskim motorom (112 KS), turbo dizel verzija GTD sa 1.6 TD motorom i 80 KS.
1985. – GTI verzija sa benzinskim motorom 1.8 i 107 KS .
1986. – modernizacija verzije GTI (širi blatobrani, dupli farovi), benzinski motor 1.8 za verziju GTI sa snagom od 139 KS. Verzija Syncro 4×4.
1987. – modernizacija karoserije, 1.8 benzinski motor (84 KS) i 1.8 (98 KS). GTI verzija – benzinski motor 1.8 litara i 129 KS.
1989. – Rally sport verzija sa 1.8 benzinskim motorom (160 KS).
1990. – Dizel 1.6 D (60 KS), turbodizel 1.6 TD (80 KS), sportska verzija G60 benzinski motor 1.8 (160 KS), terenska Country verzija povišena od zemlje 18 cm i 4×4 (Syncro).
1991. – verzija G60 4×4 (Syncro).

(Mondo.rs)

Prethodni članakBMW o spekulacijama da otvaraju fabriku u Srbiji: Još nismo doneli odluku o lokaciji
Naredni članakNaprednjaci imaju 64 mandata