Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić izjavio je da je u toku opšta hajka pripadnika međunarodne zajednice i određenih ljudi iz Federacije BiH na Republiku Srpsku, te da će rezolucija o Srebrenici, ako bude izglasana u UN, biti dodatni alat za pritiske i na Srbiju i na Srpsku, ali neće donijeti ništa dobro.

Nešić je naveo da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dobro ocijenio da je jedan od razloga za inicijativu za tu rezoluciju to da srpski narod bude kažnjen zbog slobodarske i nezavisne politike, te da na taj način bude pritisnut zbog Kosova i Metohije i orijentacije u spoljnoj politici.

Nešić je rekao da je uvjeren da Republika Srpska može postati nezavisna država i da tu ne bi govorio o bilo kakvom otcjepljenju, već o podjeli BiH mirnom solucijom na faktičko stanje stvari.

On je istakao da je Republika Srpska danas jedinstvena i homogena, gdje većinsko stanovništvo jeste srpsko i 90 odsto želi nezavisnu Republiku Srpsku.

Nešić je naglasio da su se Srbi uvijek zalagali za poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali da u situaciji kada to više nije moguće shvataju da je neminovna opcija mirno razdvajanje.

– Samo želimo poštovanje onog što jeste Republika Srpska, koja ima svoju teritoriju, svoj narod, svoje institucije, svoje nadležnosti. Bilo kakvu drugu BiH nećemo prihvatiti. Mi se danas nalazimo u BiH u kojoj ne želimo da budemo, ali smo pristali zarad mira i bezbjednosti – rekao je Nešić.

Odgovarajući na pitanje da li je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u pravu kad kaže da BiH neće preživjeti sve pritiske, Nešić je naveo da je BiH duboko podijeljena sa tri naroda i dva entiteta i da svakodnevna dešavanja u BiH navode na pitanje da li ta zemlja i danas uopšte postoji kao normalna i funkcionalna.

– Sve podjele koje postoje u BiH vidljive su na svakom koraku. Kad uđete u Republiku Srpsku, dočeka vas srpska trobojka, kad uđete u Federaciju BiH pod dominantnom kontrolom muslimana, dočeka vas plavo-žuta zastava, a kad uđete na teritoriju pod kontrolom Hrvata, dočeka vas njihova šahovnica. Zato kažem da bi mirno odvajanje bilo samo sprovođenje stvarne situacije na terenu – ukazao je Nešić.

On je rekao za “Kurir” da je Milorad Dodik legalno izabrani predsednik Republike Srpske i predstavlja izbornu volju srpskog naroda, te da ne vjeruje u mogućnost njegovog hapšenja, ali da se ozbiljno shvataju sve takve informacije koje dolaze i do predsjednika Srpske.

– Takve sulude namjere i bespravni atak, Republika Srpska neće dozvoliti – poručio je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara.

Nešić je ukazao da postupci Kristijana Šmita i njegovo imenovanja koje nije odobreno u Savjetu bezbjednosti UN govore o “demokratiji” koja se pokušava nametnuti u BiH.

– Nigdje na svijetu pojedinac ne donosi zakone. Ako malo bolje pogledate, on je na neki način suspendovao parlament, jer je preuzeo njegovu ulogu i donosi zakone. Šta će se desiti ako sutra suspenduje sudsku vlast, hoće li on postati i sudija? On nema potvrdu Savjeta bezbjednosti, on nije imenovan Dejtonskim mirovnim sporazumom, vrši nedemokratske poteze, stavlja se iznad institucija, a to je neprihvatljivo i nije u skladu sa Poveljom UN, koja garantuje suverenitet jedne zemlje – napomenuo je Nešić.

On je upozorio i na prijetnju koju predstavljaju radikalni islamisti, koji su, kako je naveo, spremni na sve.

Povodom Dodikove najave da će otići u Rusiju i sresti se sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom, Nešić je rekao da će i on najvjerovatnije krajem aprila biti u Sankt Peterburgu na bezbjednosnom forumu zajedno sa predsjednikom Srpske.

– Mi Srbi doživljavamo Rusiju kao prijateljsku zemlju koja se postavlja i zaštitnički prema nama i na glasanju Savjeta bezbjednosti, kad nas štiti stavljanjem veta da nas ne označe kao genocidan narod. To se ne smije zaboraviti. Kultura, vjera, tradicija i veze srpskog i ruskog naroda su neraskidive i treba ih njegovati – rekao je Nešić i podsjetio da BiH nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji.

Odgovarajući na pitanje da li se boji reagovanja zapadnih predstavnika povodom odlaska u Rusiju, Nešić je poručio da ga ne zanima šta će da kažu strane ambasade i istakao da je srpski narod slobodarski, da nikada nije pristajao na ropstvo, da se svim snagama borio za slobodu i da ima pravo na svoje mišljenje i na zaštitu vlastitih interesa.

– Ne želim da budemo kolonija. Ne zanima me šta će da kaže neko od stranih ambasada, pogotovo ovaj slučajni turista u BiH koji se odaziva na ime Šmit. Što se mene tiče, on više ni ne postoji ovde – rekao je Nešić.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakDodik: Srpska osuđuje napad Irana na Izrael
Naredni članakDodik: Istovremeni ataci na Srpsku i Srbiju trasiraće odnose u regionu