Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić rekao je da ako BiH do 2030. godine ne bude dio EU, onda čitav taj proces gubi smisao, te da to treba da bude jasna poruka svih domaćih zvaničnika.

Nešić je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa šefom Delegacije EU Јohanom Satlerom rekao da im predstavnici EU često govore da je to proces.

– Svaki proces ima kraj, pa i naš put u EU treba da ima svoj pozitivan kraj. Ovaj saziv Savjeta ministara teži ka tome i kao prioritet prilikom formiranja postavili smo EU. Pomaci BiH ka EU su vidljivi, a dobijen je kandidatski status – naveo je Nešić.

On je rekao da vjeruje da će do karaja godine i iz BiH otići neke pozitivne vijesti, kao što je već usvojen Zakon o strancima, a biće razgovarano i sa Fronteksom.

– Nadam se da ćemo do kraja godine dogovoriti i zakon o pranju novca. Sve su to zakoni koje od nas traži EU, a koji su i potrebni zakonodvstvu BiH. Želim brži put u EU, jer ako želite od nas da čuvamo granicu Unije, da budemo dio kolektivne bezbjednosti, onda shvatite i našu želju da da budemo punopravna članica. Republika Srpska i Federacija BiH su potpuno spremne da budu dio EU – poručio je Nešći.

Nešić je prokomentarisao i Satlerovu izjavu na sastanku o napretku Bugarske i Rumunije, naglasivši da je bio u tim zemljama, te da nikada iz BiH ne bi otišao da živi u Bugarsku.

– Rješenje svih problema na zapadnom Balkanom je prijem u EU, jer tada ne bi imali granice, već bi kao svi građani Evrope putovali – rekao je Nešić.

Foto: Screenshot/rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakKaluža: Upitan boravak Šmita, odgovore treba dati MIP
Naredni članakSavjet ministara: Na dnevnom redu privremena suspenzija i smanjenje carinskih stopa