Ministarstvo finansija Republike Srpske saopštilo je da isplata mjesečnog boračkog dodatka u Republici Srpskoj u posljednjih pet godina nije kasnila ni dana, te odbacuje kao apsolutno neistinite i zlonamjerne tvrdnje pojedinih medija o eventualnim kašnjenjima u isplati korisnicima ovog prava.

Borački dodatak za mjesec decembar 2023. godine takođe je isplaćen u zakonskom roku, 15. januara 2024. godine, a sljedeća isplata će biti 15. februara i tako redovno do kraja godine.

Vlada Republike Srpske i resorna ministarstva su u 2023. godini radili na poboljšanju statusa boračkih kategorija. Broj korisnika korisnika mjesečnog boračkog dodatka povećan je gotovo dvostruko, uslijed izmjena Uredbe o boračkom dodatku, kojom je omogućeno da pravo na mjesečni borački dodatak mogu ostvariti svi kategorisani borci bez obzira na kategoriju borca, za period koji im je rješenjem o kategorizaciji utvrđen kao angažovanje u zoni borbenih dejstava.

U januaru 2023. godine je mjesečni borački dodatak primao 86.821 korisnik ovog prava, dok su u posljednjoj isplati, za mjesec decembar 2023. godine, naknadom obuhvaćena 158.334 korisnika boračkog dodatka. Navedeni podatak o broju korisnika nije konačan, jer nadležni organi jedinica lokalne samouprave nisu završili obradu svih zahtjeva o priznavanju statusa boraca, koji je uslov za priznavanje prava na borački dodatak. Isplata mjesečnog boračkog dodatka vrši se iz Budžeta Republike Srpske, odmah pri zaprimanju rješenja o priznatom pravu, a nakon unošenja u sistem, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija Republike Srpske.

Sredstva za isplatu mjesečnog boračkog dodatka su planirana u Budžetu i za te potrebe je u januaru 2023. godine bilo potrebno 7,2 miliona, dok je u decembru 2023. taj iznos povećan na 13,1 milion KM.

Ministarstvo finansija javnosti ukazuje da je isplata boračkog dodatka u Republici Srpskoj apsolutno redovna, te demantuje iznesene neistine o neredovnosti u isplati, uz napomenu da će se zadržati redovnost isplata u 2024. godini, a radiće se i na daljem poboljšanju materijalnog položaja boraca Republike Srpske u skladu sa daljim ekonomskim kretanjima, dodaje se u saopštenju.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakStevandić: Unutrašnji dogovor u BiH biće jedino moguć
Naredni članakDodik: Odluke Ustavnog suda BiH nemaju značaj u Srpskoj