U Petrovu su zbog pojave afričke kuge svinja zaraženim područjima proglašena naselja Petrovo i Kamuž, a ugroženim naselja Porječina, Kaluđerica, Krtova, Sočkovac i Karanovac, saopšteno je iz Opštinske uprave.

U saopštenju se navodi da je ova odluka donosena nakon analize epizotiološke situacije, a prema instrukcijama resora za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Veterinar iz Petrova Duško Đurić rekao je Srni da je prisustvo afričke kuge kod domaće svinje trenutno utvrđeno samo u jednom domaćinstvu u Petrovu, te kod više divljih svinja na više lokacija počevši od novembra prošle godine do januara tekuće.

U saopštenju Opštinske uprave Petrove navodi se da se bez odobrenja veterinarskog inspektora u zaraženim područjima zabranjuje promet i premještanje svinja, kao i drugih domaćih životinja u narednih 45 dana.

Mjera zabrane se u ugroženim područjima za promet i premještanje svinja odnosi na 30 dana, a za druge domaće životinje na period od sedam dana.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakAdemović najavio za petak sjednicu, cilj spriječiti negativan izvještaj Manivala
Naredni članakAmidžić: Dobri rezultati na terenu donose političke poene