Јedan od najljepših ruskih gradova – Soči, ovih dana svjetski je centar mladih. Na Festivalu mladih okupilo se oko 20.000 učesnika, predstavnika iz čak 190 zemalja svijeta, među kojima i mladi iz Srpske. Tokom festivala biće održane brojne obrazovne, kulturne, naučne, sportske i kulturne manifestacije. Na otvaranju igara mladima se obratio predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Pedesetoro mladih iz Republike Srpske učestvuje na najvećoj svjetskoj omladinskoj manifestaciji.

Među njima i Nataša Vrhovac iz Laktaša. Domaćini su im, kažu, pripremili sjajan doček i uslove za rad.

– Ovo je zaista organizovano na jednom svjetskom nivou i drago mi je što su mladi iz Republike Srpske dobili posebno mjesto na učešću. Mladi iz Rusije znaju za Srpsku, srčano su nas dočekali i imaju samo riječi hvale – naglasila je Vrhovčeva.

Mladi iz Srpske i Srbije u Sočiju su dočekani s posebnim oduševljenjem.

U obraćanju mladima predsjednik Rusije Vladimir Putin naglasio je da su jednakost, pravda, tradicija snažne porodice, služenje otadžbini i odgovornost za njenu sudbinu vrijednosti koje dijeli većina stanovnika zemlje.

– Našu multinacionalnu zemlju čine stotine kultura, jezika, tradicija, a bratstvo naroda je uvijek bilo i ostaje naš glavni oslonac, prednost i snaga. Naša zemlja je već tri puta organizovala velike omladinske forume i svaki put je potvrđeno da nema granica i linija podjele za mlađe generacije – rekao je Putin

Otvaranje festivala i Putinovo obraćanje potvrdilo je da Rusija nije zatvorena, već zemlja otvorena za sve, ističe novinar Danijel Simić, koji boravi u Rusiji.

– Iz onoga što sam vidio i zaključio izdvojio sam tri teze koje žele da kandiduju ovaj forum. Prvi su narodni diplomati, drugo da Rusija objedinjuje, a ne uništava i treće da Rusija nije izolovana od svijeta, nego od NATO pakta – istakao je Simić.

Do 7. marta učesnici Festivala mladih, moći će da posjete više od 800 događaja.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakKošarac: Dodik vodi odgovornu državničku politiku
Naredni članak“Žene zauzimaju značajnu poziciju u SNSD-u”