Lider političkog pokreta “Vjera narod država” i bivši pripadnik odreda “El mudžahedin” Sanin Musa priprema okupljanje svojih pristalica ispred Suda BiH u ponedjeljak, 5. februara, povodom nastavka suđenja predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i okupljanja građana koji Dodiku daju podršku.

Musa je na svom Fejsbuk profilu najavio taj skup, iako je prethodno MUP-u Kantona Sarajevo predao zahtjev za prijavu mirnog okupljanja 30. januara ispred zgrade Suda BiH /kada je provobitno trebalo biti održano suđenje/, a koji je zabranila sarajevska policija.

Uprkos tome, Musa je na društvenim mrežama najavio okupljanje protiv onih koji dolaze “javno četnikovati po Sarajevu”.

Musa je na “Fejbuku” naveo da je cilj skupa, prije svega, da se zabrani okupljanje osoba koje daju podršku predsjedniku Dodiku tokom njegovih ročišta pred Sudom BiH.

Cijela objava sa društvene mreže Fejsbuk vidljiva je i na ovom linku:

Srna saznaje da je regionalnim odborima tog pokreta dat zadatak da se odazove što veći broj članova. Za okupljanje članstva iz regije Zvornika i Kalesije, prema saznanjima Srne, zadužen je jedan povratnik sa sirijskog ratišta, koji je kontaktirao veći broj pripadnika vehabijske zajednice sa ciljem njihovog dolaska i izazivanja nereda.

Uoči održavanja proslave Dana Republike Srpske, Musa je na svom “Fejsbuk” profilu, ali i na profilu pokreta “Vjera narod država” objavio je video-snimak gdje poziva Bošnjake na okupljanje kako bi očuvali cjelovitost BiH i u jednom djelu obraćanja govori: –

– Otkopavajte zakopano, mislim na krompir, podmažite zahrđalo, mislim na tepsije… – aludirajući na otkopavanje i podmazivanje naoružanja.

Musi je martu 2022. godine zabranjen ulazak u Srbiju zbog propagiranja ekstremnog radikalizma i održavanja veze sa vehabijama i selefijama iz Srbije. 

Foto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja, Facebook/Sanin Musa

Izvor: SRNA

Prethodni članakLjubojević: Licemjerno od O’Brajena da podržava nekoga ko nema legalitet
Naredni članakDelegacija RUCZ Srpske u posjeti Srpsko-ruskom humanitarnom centru u Nišu