Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske upozorova građane da je primijećeno da je u okviru aplikacije “Viber” aktuelna phishing kampanja koja ima za cilj iskorištavanje broja telefona građana, kako bi se aplikacija “Viber” instalirala na drugim dodatnim, uređajima.

Način na koji se phishing link širi je taj da građani u aplikaciji “Viber” prime poruku sa linkom https://www.viber.com/activate_secondary/” ili slično.

Nakon otvaranja ovog linka, automatski se omogućava aktivacija “Vibera” na drugom uređaju, uz korištenje broja telefona od žrtve.

Poruka sa malicioznim linkom se najčešće dijeli u okviru “Viber” grupa, te može da bude poslana i od poznatog pošiljaoca čiji je broj telefona već kompromitovan. Ukoliko građani prime poruku ovog sadržaja, savjetujemo da je ne otvaraju.

Da biste provjerili da li je vaš broj kompromitovan, te se zaštitili, IZ MUP-a Srpske savjetuju sljedeće:

-Ne otvarajte sumnjive linkove, te prvo provjerite ko vam ih šalje i pokušajte ostvariti komunikaciju sa pošiljaocem na drugi način te se uvjerite da je zaista imao namjeru da vam šalje link.

-Otvorite “Viber” aplikaciju na svom mobilnom telefonu.

– Izaberite opciju “More” (Јoš).

– Izaberite opciju “Settings – (Podešavanja).

– Izaberite “Account”  (Nalog).

– Izaberite “Desktop and Tablets” (Desktop i tablet), te će te na ovaj način pristupiti listi uređaja na kojima je aktivan “Viber” nalog registrovan sa vašim brojem telefona.

– Sa ponuđene liste uzaberite uređaj koji želite da deaktivirate.

– Potvrdite deaktivaciju kada se to od vas zatraži.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakRazvojna agencija Srpske: Uspješna poslovna godina – podrška za 250 preduzeća
Naredni članakDOBOJ: Smuđ i som vole voblere „Ćok“ (FOTO)