Kažu u Doboju i okolini: “Kada mali Ćok napravi vobler bude ti žao da ga zabaciš, da ga ne bi izgubio.” Uz to, on radi i lovi!

Bog ga je obdario vještinom i sposobnošću da sve što zamisli ili vidi to i ostvari, odnosno napravi. Pravi je majstor, bilo da ispravlja i farba limariju na automobilima i motorima, bilo da se bavi mehanikom ili kreiranjem varalica.

Život ga nije mazio. Naprotiv. Mnogo mu je oduzeo, ali mu je zato dao priliku da svoje vještine prikaže svijetu. A svijet im se divi. Automobili, motori, ribolov, varalice, u svemu je uspješan. Muka ga je natjerala da komande na motoru prilagodi svojim tjelesnim potrebama. Sve za ljubav. Život je čudo, a Dražen Vasiljević, za prijatelje Ćok, (nadimak je dobio po ocu), je najbolja demonstracija te izreke.

Varaličarenjem je počeo da se bavi prije četiri godine. Zaljubio se u varalice, voblere posebno. Kaže da ga oduševljava rad komada drveta u vodi, koje vibracijom imitira ribicu. Suština svega je u ulovu, a kada je na svoj prvi vobler dobio soma, znao je da će mu hobi prerasti u strast.

A onda je svoje radove pokazao prijateljima ribolovcima. Svi su se pitali kakve veze imaju njegov limarski posao sa izradom varalica?! Dražen je znao odgovor: Ljubav! Samo ljubav može da poveže naizgled nespojivo. Sada svi njegovi prijatelji pecaju voblerima “Ćok” i hvale se ulovima.

Voblere pravi od balse, ručno. Svi su unikati. Prava remek djela. Radi ih u veličinama od pet do 15 centimetara. Težina varira od sedam do 13 i 15 grama. Prvenstveno su namijenjeni smuđu i somu, na rijekama koje nemaju duboke virove, kao što je Bosna, gdje pretežno peca sa svojim prijateljima. Vobleri “Ćok” proizvode sitnu vibraciju na površini i u srednjem sloju vode. Pretežno ih farba u prirodne dekore i naoružava WMC udicama. Ipak, kaže da se sve može prilagoditi potrebama i željama varaličara.

Hand made lures „Ćok“, upoznajte Dražena Vasiljevića i njegove voblere. Možda ćete pronaći nešto po svom ukusu i varaličarskim afinitetima.

Foto: mojaribolovackaprica.rs

Izvor: Internet portal – mojaribolovackaprica.rs

Prethodni članakMUP Srpske: Upozorenje građanima na viber aplikaciju
Naredni članakAMS RS: Otežan saobraćaj kod mjesta Matuzići