Cilj sistema “Pronađi me”, jeste da se segment rada potrage za nestalim maloljetnim licima digne na jedan viši nivo, rekla je za naš Јutarnji program šef Odsjeka za potrage i evidenciju Policijske uprave Banjaluka Danijela Mučibabić.

– MUP Srpske je pristupio implementaciji ovog sistema, te je formirana radna grupa, koja će aktivno raditi na edukaciji svih, kada je riječ o sistemu “Pronađi me” – ističe Mučibabić.

Mučibabić navodi da roditelji trebaju ostati smireni, te biti spremni da odrešđene informacije daju policiji.

– Osnovni cilj jeste edukacija roditelja, u smislu koje korake da poduzmu kada nestane maloljetno lice. Roditelji trebaju, koliko je moguće ostati smireni. Trebaju biti spremni da će morati dati određene informacije policiji. Ako je riječ o malom djetetu, trebaju da provjere mjesta u kući i van kuće, te obavijestiti policiju. Ako je riječ o nestanku malo starijeg djeteta, isto tako treba provjeriti mjesta u kući i oko kuće, provjeriti u školama, te obavijestiti policiju. Ukoliko je nestao tinejdžer, treba provjeriti društvene mreže, pozvati prijatelji, provjeriti mjesta na koja idu, te obavijestiti policiju, ukoliko ništa od toga, ne otkrije ništa novo – istakla je Mučibabićeva.

Kaže, mnogo je bitno da roditelji znaju šta je djete imalo na sebi, te da je važna uloga i medija, da bi se mogla objaviti fotografija nestalog maloljetnog djeteta, koja bi bila dostupna široj javnosti.

Dodaje, da veliku ulogu igraju i svi građani, ali zajedno sa policijskim službenicima.

– Policijski službenici ovakvim slučajevima pristupaju veoma strogo i ozbiljno. Ono što svi mogu uraditi, da bi zaštitili svoju djecu, jeste da razgovaraju sa njima, da ih savjetuju, šta bi trebalo, a šta ne – navodi Mućibabić.

Kada je riječ o akciji “Provjerite, razmislite, prijavite”, Mučibabić dodaje da ona ima za cilj edukaciju roditelja, šta uraditi i kako se ponašati ukoliko se desi nestanak maloljetnog djeteta.

Mučibabićeva je dodala, da su u protekle četiri godine nestala 63 maloljetna lica, te da su svi uspješno pronađeni.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakNSRS o izvještaju o radu Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske
Naredni članakSavjet ministara o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma