Agencija za idenfikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH u svom jučerašnjem reagovanju na izjavu ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniše Karana nije osporila činjenicu da oni nemaju zakonski osnov za izdavanje elektronskih sertifikata na daljinu ili u oblaku, da nemaju zakonski osnov za kreiranje “BiH e- identiteta” i da nisu vlasnici ličnih podataka koje obrađuju, saopštio je MUP Srpske.

– Problem je što je IDDEEA na grub način zloupotrebila zakonsku nadležnost da pruža tehničku podršku ministarstvima unutrašnjih poslova u BiH, te se upustila u avanturu nezakonitog i nepouzdanog kreiranja identiteta na daljinu i time značajno dovela u pitanje zaštitu ličnih podataka – ističe MUP Srpske.

Podsjetili su da Karan niti jednom rječju nije osporio pravo da se izdaju digitalni certifikati vezani za lična dokumenta.

– Za ovo je potrebno stvoriti pravni osnov i jedini način da se ovi certifikati izdaju jeste da zahtjeve obrađuje nadležno Ministarstvo unutrašnjih poslova, kako je definisano propisima. Paralelno sa navedenim, potrebno je u potpunosti uskladiti pravni okvir, jer je Zakon o digitalnom potpisu BiH iz 2006. godine, Zakon o IDDEEA iz 2008. godine, a Zakon o ličnih kartama iz 2012. godine. U međuvremenu se značajno izmjenila pravna regulative u Evropskoj uniji, kao i sigurnosni standardi koji nisu uspostavljeni na BiH nivou – navodi MUP Srpske.

Iz MUP-a upozoravaju da je na način na koji se radi u IDDEEA rizikuje kompletan sistem evidencija u BiH.

Poručili su Ministarstvo unutrašnjih poslova, ni Republika Srpska ovo neće dozvoliti i neće dozvoliti da se niti jedna nadležnost otme Republici Srpskoj.

– IDDEEA ima svoju ulogu u sistemu izdavanja ličnih dokumenata i tu ulogu, kao tehnička podrška mora nastaviti da obavlja. Ni manje ni više. Građani se mogu obraćati samo MUP-ovima za sve usluge, a svaki pokušaj otvaranja nekih kancelarija pod plaštom digitalizacije nije zakonit i nije moguć.  Za takve pokušaje će se tražiti svaka vrsta odgovornosti.  Pozivamo IDDEEA i nadležne na nivou BiH da se građani prestanu obmanjivati i da se nastavi sa zajedničkim radom u skladu sa Ustavom i zakonima – zaključila su u MUP-u Srpske.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakInvestirano 10 miliona KM za oporavak poljoprivrede
Naredni članakUstavni sud ponovo udara na imovinu Republike Srpske