EU investirala je 10 miliona KM u poljoprivredno-prehrambeni sektor u BiH u okviru projekta za oporavak poljoprivrede.

Zahvaljujući ovom projektu u protekle tri i po godine omogućeno je očuvanje 1.463 radna mjesta, dok su otvorena 142, uključujući 42 “zelena posla”.

Ovaj projekat ojačao je postojeću infrastrukturu i kapacitete domaćih kompanija, te otvorio vrata daljim inovacijama i održivoj razvojnoj praksi u BiH, saopšteno je iz projekta “EU za oporavak poljoprivrede”.

Šef Odjeljenja za operacije Delegacije EU u BiH Đanluka Vanini naveo je da ovaj projekat simbolizuje opredijeljenost EU da pomogne kada je najpotrebnije.

– Ovaj projekat, poput opšte podrške EU sektoru poljoprivrede u BiH, pomaže proizvođačima da postanu otporniji, prilagodljiviji inovacijama i ekološki osvješteniji, povećavajući njihovu konkurentnost – naveo je Vanini na skupu u Sarajevu.

Zamjenik rezidentnog predstavnika Razvojnog programa UN /UNDP/ u BiH Viktor Munteanu naglasio je važnost održivog razvoja, te naveo da je ovaj projekat omogućio mnogim poljoprivrednicima ne samo da prebrode krizu, već i da izgrade otpornije poslovne modele.

Projekat “EU za oporavak poljoprivrede” zajednički su sproveli UNDP i Češka razvojna agencija.

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

Izvor: SRNA

Prethodni članakRealan rast BDP-a u prvom tromjesečju 2,9 odsto
Naredni članakMUP Srpske: IDDEEA nastavlja obmanu – zakoni im ne dozvoljavaju obradu ličnih podataka građana