Senator Republike Srpske Milimir Mučibabić izjavio je Srni da od svih rezolucija donesenih o Srebrenici težinu ima samo ona koju su nedavno usvojili odbornici Skupštine te opštine jer je zasnovana na činjenicama i istini, za razliku od onih koji horski donose parlamenti regiona pod dirigentskom palicom Brisela i moćnika sa one strane okeana koji u tim pamfletima traže alibi za svoja zlodjela, nečinjenje i pokušavaju da operu savjest zbog NATO agresije.

On je naglasio da srpski otpor zlonamjernim lažima mora biti zasnovan na istini i da Srbi kao narod imaju obavezu da skinu sa sebe ljagu koju su mu instrumentalizacijom i manipulacijom zapadni mediji okačili o vrat kao novu legitimaciju.

– Tu legitimaciju treba skinuti. Prvi koraci su napravljeni izvještajem Nezavisne međunarodne komisije, čiji je potpisnik jedan od najboljih svjetskih stručnjaka za genocid Gideon Grajf i sad ovom rezolucijom o stradanju srpskog naroda u Srebrenici u 20. vijeku. Moje skromno mišljenje je da svi lokalni parlamenti u Republici Srpskoj treba da je usvoje, naravno i parlament Srpske, da bude proslijeđena bratskoj Crnoj Gori kao činjenica, kao fakat, istina pa neka se znaju odnositi, ali i Srbiji – rekao je Mučibabić.

Mučibabić smatra da, zarad činjenice da je istina pretpostavka pomirenja, Rezoluciju Skupštine opštine Srebrenica treba bez ustezanja uputiti i Parlamentu Federacije BiH – da je i tamo neko pročita.

– Nisam siguran da nema ljudi kojima je stalo do istine, koji znaju da je nemoguće da se odvija građanski rat, a da žrtava nema, da ih ima samo na jednoj strani. Da je jedan đavo, a drugi anđeo to može samo u literaturi – rekao je Mučibabić.

On je naglasio da je Rezolucija o stradanju srpskog naroda u Srebrenici u 20. vijeku na neki način i vraćanje duga za oko 7.000 Srba koje su na tom području, konkretno Brodu na Drini, pobile ustaše Јure Francetića i za one koje je 1914. godine u Srebrenici pobila vojska Austrougarske, a o kojima se zbog filozofije komunista Јosipa Broza, da svi i u svemu, uključivši i žrtve, moraju biti jednaki, decenijama ćutalo.

U osvrtu na Rezolucije o Srebrenici koju su usvojili parlamenti u Podgorici i u Prištini, Mučibabić je rekao da je to horsko pjevanje o genocidu koji su Srbi “učinili u Srebrenici” nastavak onog što je Engleska pokušala u UN 2015. godine.

– I kada joj nije uspjelo da optuži Srbe kao genocidan narod, onda je sporednim kolosjekom osmislila da to ide ovako – da se donesu rezolucije u institucijama država regiona. Braća Crnogorci su prvi propjevali i donijeli rezoluciju o genocidu u Srebrenici, ne spominjući nikog drugog. Svijest o tome, dakle, će ići dalje. Obaveza će biti svih naših komšija da to urade – rekao je Mučibabić.

On je ukazao da su Srbi u ovim rezolucijama proglašeni kao genocidan narod sa jasnom sviješću da iz tog odnosa i ideologizacijom dovedu u pitanje svi derivati odbrambeno-otadžbinskog rata i Republike Srpske kao njegovog vrijednosnog ekvivalenta.

– Iza toga se krije ova agresivnost o genocidnosti Srba koja postaje horska muzika balkanskih prostora, a dirigent se nalazi negdje u Briselu ili preko okeana. Naš otpor mora biti zasnovan na istini, a prvi veliki koraci su već učinjeni – istakao je Mučibabić.

Skupština samoproglašenog Kosova usvojila je juče rezoluciju kojom se osuđuje navodni genocid u Srebrenici, a prethodno su poslanici “Srpske liste” napustili sjednicu.

Rezoluciju o Srebrenici prethodno je usvojio i parlament u Crnoj Gori, nakon čega je Skupština opštine Srebrenica u petak, 2. jula, usvojila Rezoluciju o stradanju srpskog naroda u Srebrenici u 20. vijeku i osudila sve zločine počinjene nad Srbima, kao i pripadnicima svih naroda na prostoru bivše Јugoslavije u tom periodu.

Foto: uns.org.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakVeličković odlazi u penziju
Naredni članakDodik: Ideja Republike Srpske mora da ostane čista