Strašno je da Javni servis Republike Srpske i neko ko vrši funkciju predsjednika RS širi toliku mržnju, zavađa i dijeli narod u Republici Srpskoj, poručeno je na preskonferenciji Saveza za promjene.

Savez za promjene negirao je da je tražio od Srbije i drugih zemalja hapšenje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, navodeći da je Dodik napravio tu konstrukciju, kako bi se pokazalo da SzP navodno dira u RS.

Ministar bezbjednosti u SM BiH Dragan Mektić poručio je da je Milorad Dodik obični patološki lažov, koji fabrikuje laži i izmišlja s ciljem prikrivanja kriminala.

“Ja želim samo da se vratim 24 sata unazad kada je Milorad Dodik bezočno lagao putem medija iz Srbije, patološki ima potrebu da laže već duže vremena izmišlja razne nebuloze i gluposti. Slagao je i Vučića pa je i on prenio krivu informaciju; da je traženo njegovo hapšenje od SzP-a. Ja lično ne bih imao ništa protiv toga i naravno da će to vrijeme doći, to nije toliko bitno ali ima patološku potrebu da laže i slaže. Kažem vam da nije bio zahtjev za hapšenje nego za pravnu pomoć jer je u jednom danu 1,5 miliona KM prebačeno iz Pavlović banke u Bijeljini. Samo smo to provjerili da bi on ispao žrtva i rekao da neko “udara na RS””, kazao je Mektić.

Dodao je da “neće sjahati s grbače Dodiku dok on ne sjaše s grbače ovom narodu”. Mektić smatra da se Dodik želi predstaviti kao žrtva te ga je pozvao da, umjesto o izmišljenom zahtjevu za hapšenje, radije priča o lošoj ekonomskoj sitauciji u RS.

“Nećemo ti sjahati s grbače dok ti ne sjašeš s grbače ovom narodu. Onda nećeš biti u poziciji, nego na nekom drugom mjestu – u zatvoru. On ne smije, i kad ste ga vidjeli da priča o ekonomiji, zapošljavanju, siromaštvu i kandžiji kojom goni našu omladinu iz RS u bijeli svijet gdje naša fakultetski obrazovana djeca idu kao konobari, vozači i radnici na baušteli u Evropi”, kazao je Mektić.

Mektić je kazao da ima “imalo pravne države, on bi do sada bio 50 puta uhapšen”.

“Zato on od sebe pravi žrtvu, pa da ima imalo pravne države bio bi 50 puta uhapšen i bio bi tamo gdje treba da bude. Ne smije da priča o bitnim stvarima, kako da se živi bolje i otvore radna mjesta, pobljša ekonomija. On fabrikuje laži, za koga kupuje uniforme?? Koga on uvlači u rat? Neće više tamo ići djeca sirotinje, šalji svoju djecu Milorade. Džip kojeg su iznajmili za paradu je od jednog kriminalnog lica iz Bugojna, zato je zamaskiran broj tablica bio. Znam tačno ko je kriminalno lice, nećemo takvu paradu nego paradu časnih i poštenih ljudi. Što nije bio ešalon časnih ljudi, rudara iz Ljubije”.

Šef kluba poslanika SDS-a u PD PSBiH Aleksandra Pandurević poručila je da je ponašanje predsjednika RS sramotno.

”SDS je zajedno sa narodom stvarao RS i mirila srpski narod, za razliku od Milorada Dodika kojem, zbog svih hipoteka koje ima, jedino preostaje da dijeli narod, ponižava, urušava i zavađa RS sa svima”, kazala je šef Kluba poslanika SDS-a u PD PSBiH.

Pandurevićeva je poručila da je strašno da predsjednik Republike Srpske govori gadosti i da predstavnike Saveza za promjene naziva ”poturicama”.

”Neka ga je stid i sram da Borislavu Bojiću, koji je ratni komandant, jedini civil koji je izašao iz rata sa činom pukovnika, čovjek koji u sebi ima bezbroj gelera i metaka kaže da je on poturica, ili Draganu Mektiću koji se takođe hrabro borio u ratu, ministru Šaroviću koga su hapsile NATO trupe, dok se Milorad Dodik kukavički krio. Ili da meni kaže da sam poturica, čija je majka 44 mjeseca provela u Silosu. Sram ga bilo”, poručila je Pandurevićeva.

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, kazao je da se zbog ovakvih izjava Milorada Dodika moraju stiditi predsjednika Republike Srpske.

”Ne očekujemo do prvog čovjeka Republike, od predsjednika Republike da širi govor mržnje, da nas dijeli, da sije strah, da priziva rat. Mislim da je to nešto što ne bi trebao da čini. Mi bi trebalo da se ponosimo s predsjednikom Republike koji nas predstavlja, da on tu funkciju obavlja na dostojanstven način, nažalost moramo da se stidimo predsjednika koji šalje jednu lošu sliku o cijeloj Republici Srpskoj”, kazao je Šarović.

Podsjetimo, Dodik je izjavio kako je Savez za promjene tražio do bezbjednosnih institucija Srbije da ga privedu, a zbog istrage koju je nekoliko godina vodilo Tužilaštvo BiH o kreditu koji mu je Pavlović banka odobrila za kupovinu vile u Beogradu.

(BN)

Prethodni članakDOBOJ: Provaljeno u “Golf” i “Passat” – ukradeni novčanik, CD plejeri…
Naredni članakBiH nije tražila hapšenje Dodika