Ministarstvo pravde Srbije prosledilo je nadležnom tužilaštvu u toj zemlji zahtjev za pružanje krivično-pravne pomoći BiH u vezi s istragom koja se protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika vodi zbog kupovine vile na Dedinju, saopšteno je EuroBlicu. Ovim je potvrđena tvrdnja ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića koji tvrdi da od Srbije nije traženo hapšenje Milorada Dodika nego pravna pomoć u vezi provjera finansijskih transakcija Pavlović banke i Komericijalne banke u vezi kupovine vile (Dodikove) na Dedinju, koja je bila predmet istrage.

Na pitanje EuroBlica da li je Ministarstvo pravde BiH prošle godine zatražilo krivično pravnu pomoć Srbije zbog istrage koju je Tužilaštvo BiH vodilo protiv predsjednika RS Milorada Dodika, a tiče se navodno spornih finansijskih transakcija Pavlović banke i Komercijalne banke u vezi s kupovinom vile na Dedinju, iz Ministarstva pravde Srbije je odgovoreno da su primilli zamolnicu koja je prosleđena nadležnom tužilaštvu na postupanje.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić odbacio je nedavne tvrdnje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je iz Sarajeva prošle godine stigao zahtjev za privođenje predsjendika RS Milorada Dodika, navodeći da je neko netačno informisao predsjednika Srbije.

“Nikakav zahtjev za privođenje ili hapšenje Milorada Dodika nije otišao u Srbiju. Na osnovu ranije potpisanog sporazumima o međudržavnoj saradnji, Ministarstvo pravde  BiH je negdje u prvom polugodištu prošle godine tražilo od Ministarstva pravde Srbije međunarodnu krivično-pravnu pomoć u vezi s finansijskim transakcijama Pavlović banke i Komercijalne banke, a koje se tiču kupovine vile na Dedinju, rekao je Mektić.

I predsjednik RS Milorad Dodik, takođe je, gostujući u jednoj beogradskoj televiziji, ustvrdio da ima saznananja da je iz Sarajeva od Srbije traženo da on bude uhapšen, zahvalivši se Vučiću što to nije dozvolio.

Istraga protiv Milorada Dodika u vezi kupovine vile na Dedinju je vođena u Tužilaštvu BiH. Pojavile su se neke nezvanične tvrdnje da je ona i obustavljena, ali iz Tužilaštva BiH o tom predmetu ne govore u javnosti.

Naredba Tužilaštva BiH o sprovođenju istrage u vezi sa kupovinom vile na Dedinju je donesena u decembru 2015. godine  zbog sumnjivog kredita  koji je Milorad Dodik podigao u Pavlović banci i finansijskih transakcija koje je ta banka imala sa Komercijalnom bankom u Beogradu kod plaćanja vile na dedinju, koja je koštala 750 000 evra.

(BN)

Prethodni članakMilorad Dodik je patološki lažov!
Naredni članakTužilaštvo odbija završiti istragu