Obezbjeđenje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika je na najvišem nivou. Njegovu bezbjednost garantuje Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Nakon infomacija koje su stigle do predsjednika Srpske da se sprema njegovo hapšenje i da će čak biti upotrebljeno oružje u slučaju otpora, ministar unutrašnjih poslova Srpske Siniša Karan kaže da će svaki takav pokušaj MUP spriječiti.

Ministar kaže je da je predsjednik Srpske Milorad Dodik već godinama najugroženija ličnost i da MUP pruža maksimalnu zaštitu u smislu fizičkog obezbjeđenja, ali i reagovanja na sve upućene prijetnje koje nisu rijetkost.

– Na svaku smo reagovali i eliminisali ih, i ove prijetnje najozbiljnije shvatamo. Procjenjujemo i preduziammo i preduzećemo sve adekvatne mjere i bićemo i jesmo i sada smo garancija bezbjednosti predsjednika Republike – istakao je Karan.

MUP svakodnevno razmatra svaku bezbjednosnu situaciju koja se odnosi na moguće ugrožavanje bezbjednosti predsjednika Srpske. Prošle godine, kaže Karan, imali su desetak napada različite vrste i upućenih prijetnji prema predsjedniku. Spremni su da odgovore i na najnovije prijetnje hapšenjem.

– A to, što prijetite da ćete uhapsiti Milorada Dodika…prijete mi. Informacija, da su mi poručili, da ukoliko moje obezbjeđenje pruži njima otpor da će pucati u mene. Јa im kažem da ćemo pružiti otpor – rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

– Svako ko se drzne da na bilo kakav protupravni način priđu predsjedniku Republike, biće eliminisan. U tom pravcu ne mogu da ugroze njegovu bezbjednost – poručio je ministar Karan.

Stručnjak za bezbjednost Saša Mićin ne vidi razlog za hapšenje Dodika. Povezati ga ne može ni sa suđenjem u Sarajevu, jer kaže, i po tom pitanju ispoštovao je sve pravne, ali i istražne procedure.

– Očito je to pokušaj neke vrste prijetnje ili dizanja temperature u nekom prostoru. Kada gledate, čisto sa pravne tačke gledišta, apsolutno je sve da kažem čisto i, s druge strane, ovog momenta ne vidim ni neki opravdani razlog bilo kakvog pokušaja, a da ne govorim takve vrste privođenja predsjednika Republike – rekao je Saša Mićin, profesor Fakulteta bezbjednosnih nauka UNIBL i direktor Instituta za bezbjednost.

Stručnjaci za bezbjednost smatraju da ova najnovija prijetnja po predsjednika Srpske ipak nije samo priča iz gradskih kuloara.

– Organi nadležni za bezbjednost predsjednika i drugih institucija Republike Srpske moraju nedvosmisleno da povećaju bezbjednsot i pojedinaca i institucija u više prstenova obezbjeđenja, da bukvalno ne dozvole pristup ili blizinu, mogućnost hapšenja i nezakonitog lišavanja slobode. Ukoliko neko primijeni oružje na prostoru Republike Srpske  mora mu se odgovoriti na isti način – rekao je Mitar Kovač, stručnjak za bezbjednost iz Srbije.

Zbog toga, MUP Republike Srpske prati i sve moguće ekstremne i radikalne elemente, kao i sljedbenike određenih ideologija koje smatraju da je terorizam jedno od rješenja za njihove političke probleme, posebno nakon napada u Moskvi.

Prate se i već evidentirana lica koja se smatraju da potencijalno mogu ugrožavati bezbjednost, a preduzete su i druge mjere. Među njima i fizičko obezbjeđenje policije sa dugim cijevima na javnim mjestima i skupovima gdje se okuplja veći broj građana.

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Izvor: RTRS

Prethodni članakDodik: Samostalnost Srpske sve izglednija
Naredni članakDOBOJ: ŽRS: Završeni radovi na putnom prelazu u Boljaniću (FOTO)