Predstavnici Zavičajnog udruženja mještana Gornje Brijesnice, koje pripada federalnom gradu Lukavac, osudilo je provokacije pojedinih lovaca upućene raseljenim Srbima ovog kraja koji su tradicionalno na Mali Božić, u nedjelju 14. januara, došli da obiđu lokalno groblje u Matićima i okupe se na lokalitetu nekadašnje škole, izjavio je predstavnik ovog udruženja Lazo Tripunović.

Tripunović kaže da je Lovačko udruženje “Svatovac” 14. januara, organizovalo hajku na vuka i vepra koje je okupilo više od 600 lovaca, te bez prethodnog odobrenja podiglo šator i organizovalo lovačko druženje na privatnoj zemlji u vlasništvu porodice Petković, koja se nalazi 100 metara ispod srpskog groblja.

On kaže da se oko tridesetak Srba osjećalo prilično neprijatno dok su prilazili groblju, a nakon toga i lokalitetu porušene škole gdje već godinama tradicionalno proslavljaju Mali Božić, dok su se oko ceste ili na ruševinama privatnih srpskih kuća na čekama nalazili naoružani lovci.

Prema njegovim riječima, tom prilikom je došlo i do neprijatnih razgovora i verbalnih provokacija od nekoliko lovaca.

On je naglasio da je zbog toga Zavičajno udruženje juče uputilo zahtjev za hitan sastanak sa predstavnicima grada Lukavca, tamošnje Policijske uprave i lovačkog udruženja “Svatovac”.

Tripunović je za Srnu podsjetio da su u okolnostima prošlogodišnjeg nestanka starice Јovanke Đurić iz Tumara, koja ni do danas nije pronađena, predstavnici osam srpskih povratničkih mjesnih zajednica Krtova jedan i dva, Sižje, Stupari, Panjik, Tumare, Milino Selo i Brijesnica Donja, 26. septembra prošle godine podnijeli zahtjev Gradu Lukavac o privremenoj obustavi lovnih aktivnosti na području Tumara i Brijesnice.

On je naveo da protjerani mještani Brijesnice Gornje kod Lukavca tokom septembra organizuju i Zavičajni sabor Brijesničana i poljsku jesenju molitvu, kako bi okupili raseljene Srbi sa tog područja s ciljem da obezbijede uslove za održivi povratak.

Prema njegovim riječima, prošle godine u novembru je prvi put nakon 28 godina u srpskom zaoseku Matići postavljen krov na još devastiranoj kući Radomira i Јadranke Nedić.

Dodao je da je na području Brijesnice Gornje živjelo 570 Srba, da je selo imalo vodu, struju, uvodio se i telefon, ali da su ga totalno uništili 1995. godine pripadnici takozvane Armije BiH.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakKošarac: Krivične prijave neće nikoga uplašiti, Dan Srpske biće obilježavan
Naredni članakVRIJEME: Sutra zahlađenje i snijeg