Član Glavnog odbora SNSD-a Staša Košarac rekao je da predstavnike Republike Srpske neće uplašiti nikakve krivične prijave ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza ili Kristijana Šmita, ambasadora SAD u BiH Majkla Marfija ili bilo koga drugoga i da će Srpska nastaviti da obilježava Dan Republike – 9. januar.

Košarac je rekao da će predstavnici Srpske ostati dosljedni politikama i bazičnim interesima Srpske dok čuvaju tradiciju Republike Srpske da budu obilježavani važni datumi na dostojanstven način.

– Neka se okanu ćoravog posla. Neka shvate da ne postoji takva politička elita u Srpskoj koja je danas na vlasti niti ijedan pojedinac koga će prepasti neka najava krivične prijave – rekao je Košarac.

On je istakao da će u Republici Srpskoj uvijek na dostojanstven način obilježavati 9. januar jer nema odustajanja od Dana Republike, te pozvao da bude pokrenut krivični postupak protiv svih građana Republike Srpske.

Košarac je podsjetio da je proslava 9. januara širom Srpske protekla bez incidenata, a Dan Republike obilježen svečarski i na dostojanstven način, bez vrijeđanja ikoga.

– Na proslavi Dana Republike bilo je predstavnika i bošnjačkog i hrvatskog naroda. Sjetimo se izjava /Željka/ Komšića i /Bakira/ Izetbegovića koji su priznavali Dan Republike Srpske kao legitmian praznik i šta se desilo u međuvremenu? Pojavili su se Šmit, Marfi, “novi izvođači radova” i sada to osporavaju. Mi 1. mart ne doživljavamo, mi nismo nikome za 25. novembar pokrenuli krivične postupke – rekao je Košarac.

Košarac, koji je zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara, ocijenio je da su krivične prijave protiv zamjenika ministra odbrane Aleksandra Goganovića i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i nekih drugih rezultat strateškog pristupa onih koji zagovaraju dodatne pritiske na institucije Republike Srpske i pojedince.

– Mi to znamo, mi smo svaki dan u Sarajevu. Radićemo svoj posao, dostojanstveno ćemo braniti interese Srpske. Ne mogu nas preplašiti. Mogu na različite načine da pokušaju da nas diskredituju, ali naša odgovornost je isključivo prema institucijama Republike Srpske i nećemo od toga odustati – rekao je Košarac.

Košarac je ponovio da je politika srpskih predstavnika u Sarajevu iz Republike Srpske politika Milorada Dodika i institucija Srpske zasnovana na Ustavu i zakonu.

On je rekao da se u Sarajevu ništa ne dešava slučajno, a da sudski proces protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika pred Sudom BiH ukazuje na to.

– To je isključivo politički montiran proces zasnovan na činjenici uticaja političkih agresora na Republiku Srpsku Marfija i Šmita, koji na neustavan način neustavnim institucijama kakve su Sud i Tužilaštvo BiH, modeliraju političke procese za čovjeka koji je izraz legitimne volje srpskog naroda u BiH, Republici Srpskoj i koji posao obavlja u skladu sa Ustavom. Njemu se crta meta kako bi on bio sklonjen sa političke scene Republike Srpske, kako bi mogli dalje da provode svoje agresivne namjere kada je u pitanju Srpska – rekao je Košarac.

On je ukazao da iz Republike Srpske dolaze poruke mira, da se na demokratski način, u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i dogovorom dva entiteta i tri konstitutivna naroda, traže rješenja, bez stranaca.

– Odlučni smo i slobodno mogu da nas napadaju svaki dan. Nećemo odustati od naših primarnih političkih interesa, a to je očuvanje kapaciteta Srpske u dejtonskoj BiH, a kako je krenulo, očigledno ćemo biti vani – zaključio je Košarac.

Ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez podnio je danas krivične prijave protiv predsjednika Srpske Milorada Dodika, svog zamjenika Aleksandra Goganovića i pukovnika Oružanih snaga BiH Milana Damjanića zbog proslave 9. januara – Dana Republike Srpske.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakMaligne, kardiovaskularne i duševne bolesti najveći uzrok gubitka radne sposobnosti
Naredni članakLUKAVAC: Lovci provocirali Srbe koji su obilazili groblje