Treći potpuno električni Lotus stiže u obliku modernog GT modela sa 4 vrata pod nazivom Emeya.

Legendarni britanski brend doživio je sudbinu mnogih poznatih automobilskih proizvođača sa Ostrva. Nisu mogli da opstanu u modernom vremenu, pa je jedini spas bilo okrilje velike kompanije. U slučaju Lotusa, to je kineski Geely, a brend je ekspresno gurnut u pravcu električnih superautomobila.

Treći potpuno električni Lotus je stigao u obliku modernog GT modela sa 4 vrata pod nazivom Lotus Emeya. Poslije hiperautomobila Evija i SUV-a Eletre – da se takmiči sa modelima kao što su Porsche Taycan Turbo S i Tesla Model S Plaid.

Lotus Emeyu naziva “vrhunskim potpuno električnim grand tourerom” i da potkrepi tu tvrdnju, testirao ga je na temperaturama od -25 stepeni unutar polarnog kruga.

Kompanija sa sjedištem u Hetelu takođe navodi da želi da se Emeya vozi “kao pravi Lotus” i da je “najvažnije da ostane vjeran onome što Lotus čini Lotusom”.

Mehanička osnova modela Emeya bi trebalo da blisko prati onu sa Lotusa Eletre. Baterija je, međutim, tanja da bi omogućila elegantniji profil.

Kao rezultat toga, ima kapacitet od 102 kWh u poređenju sa većom od 112 kWh koja se nalazi u SUV-u Eletre. Domet Lotusa Emeya nije potvrđen, ali bi trebalo da bude sličan onom koji barem u teoriji može da postigne Eletre (600 km), s obzirom na bolju aerodinamiku.

Arktičko testiranje se takođe fokusiralo na performanse baterije u uslovima ekstremne hladnoće .

Sa konfiguracijom od dva motora i pogonom na sva četiri točka, automobil raspolaže sa 893 KS i 985 Nm obrtnog momenta.

Motor na prednjoj osovini ima “jednobrzinski” menjač, dok zadnja pogonska jedinica ima “dvobrzinski” menjač, sličan specifikacijama Porschea Taycan.

Lotus tvrdi da će Emeya do 100 km/h stizati za svega 2,78 s, dok je najveća brzina “više od” 240 km/h. Lotusova inteligentna kontrola obrtnog momenta će takođe pomoći u povećanju dinamičkih sposobnosti.

Iako je to svakako impresivno, ipak je nešto lošiji rezultat od novog Porschea Taycan.

Impresivne performanse novog Lotusa proširuju se na njegovu tehnologiju punjenja. Proizvođač tvrdi da Emeya može da dobije dodatnih 150 km dometa za samo pet minuta punjenja, kada je povezan na napajanje od 350 kW.

Emeya ima mnogo aktivnih aerodinamičkih elemenata za povećanje efikasnosti. Dizajneri Lotusa su naporno radili da upravljaju protokom vazduha preko i kroz karoseriju automobila kako bi postigli ravnotežu između aerodinamičke efikasnosti i potisne sile koja takođe poboljšava performanse automobila pri velikim brzinama.

Agilnost pri malim i srednjim brzinama omogućava prilagodljivo vazdušno oslanjanje, sa sistemom koji može da očita put ispred i do 1.000 puta u sekundi kako bi obezbedio ravnotežu između udobnosti i dinamike, u zavisnosti od uslova vožnje.

Sličan fokus je na sportskom karakteru i udobnosti kada je u pitanju unutrašnjost automobila, koja ima 55-inčni projektovani head-up ekran proširene stvarnosti.

Ova tehnologija kombinuje informacije o putu u realnom vremenu sa satelitskom navigacijom i podacima o pomoći vozaču, prikazujući upozorenja na prepreke, upozorenja o napuštanju trake, upozorenja na prednji sudar i praćenje mrtvog ugla.

Očekuje se da će proizvodnja Lotusove nove vodeće uzdanice početi sledeće godine kao deo vizije kompanije da do 2028. postane globalni brend koji je sinonim za “luksuzne performanse i stil života”.

Foto: Lotus promo

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakOstojić: Srpska najvrednija tekovina ratnog puta VRS
Naredni članakMicrosoft planira da Xbox igre budu dostupne na više platformi