Iz Konjica je stigla anticivilizacijska poruka za sve narode u BiH, poručio je Miodrag Linta, predsjednik Saveza Srba iz Regiona, gostujući u našem Јutarnjem programu.

Sjenu na proslavu velikih državnih i vjerskih praznika u Srpskoj bacila je vijest o skidanju zastave SPC sa bogomolje u Konjicu i poziv na novo stvaranje štete na pekarama Srba u Sarajevu.

– Јedan od primjera da se u FBiH ne mire sa postojećim stanjem. To je poruka koja je uplašila malobrojne Srbe, kako u Konjicu, tako i u FBiH – poručio je Linta.

Linta naglašava da je Republika Srpska jedan od dva ravnopravna entiteta u BiH.

– Veoma malo razumnih glasova imamo iz Sarajeva, koje pokušava progurati svoju istoriju viđenja sukoba iz 90-ih godina prošlog vijeka. Srpska je opredjeljena za mir, stabilnost, što mora da bude interes svih naroda u BiH. Nažalost, to nije slučaj u FBiH, bošnjačka elita još uvijek nije odbacila ratni plan Alije Izetbegovića o unitarnoj državi, pretvarajući Srbe u narod drugog ili trećeg reda – poručio je Linta.

Incident se dogodio i u Vukovaru, navijači su napali mlade zbog ekavice.

– Grupa hrvatskih ekstremista i šovinista napala je srpsku djecu i brutalno su pretučeni samo iz razloga što su govorili ekavicu, a to je bio signal da su Srbi. Ta navijačka grupa “Bed blu bojsi” terorišu grad već duže vrijeme – istakao je Linta.

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ/bs)

Izvor: RTRS

Prethodni članakCicović: Orden od Dodika zahtjev za još snažnije predstavljanje Srpske u Srbiji
Naredni članakOd sutra na recept dostupni novi lijekovi