Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović rekao je da dobijanje Ordena Karađorđeve zvijezde drugog reda, kojim ga je odlikovao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, za njega znači čast, ali i zahtjev za još većom odgovornošću i snažnijim radom na promociji i predstavljanju Srpske u Srbiji i jačanju saradnje ove dvije republike.

– Odlikovanje koje sam dobio od predsjednika Republike Srpske za mene, prije svega, znači potvrdu svega što smo Predstavništvo i ja radili na promociji i predstavljanju Republike Srpske u Srbiji, na podsticanju i jačanju saradnje Srpske i Srbije. To je potvrda da je to što smo radili vrijedilo i prepoznato i nagrađeno jednim ovako visokim priznanjem – rekao je Cicović.

On je dodao da posebno u narednom periodu obavezuje činjenica da je priznanje primio od čovjeka koji je pokazao i pokazuje i sada izuzetno čvrst karakter u odbrani Republike Srpske od svih nasrtaja.

– To, takođe, dodatno osnažuje i podstiče sve ono što mi u narednom periodu treba da radimo i da lično u narednom periodu iskažem još snažniji i čvršći karakter u svim poslovima koji su vezani za Republiku Srpsku i Srbiju – rekao je Cicović.

Priznanje je, dodao je Cicović, potvrda da su vrijedili poslovi koje Predstavništvo obavlja na razvijanju odnosa Srpske i Srbije, koji su snažni i nikada nisu bili bolji i sadržajniji.

– Pomoći i podrške iz Srbije nikad nije nedostajalo, ali u posljednjih 10 godina ta saradnja je na izuzetno visokom nivou, prije svega i zbog činjenice što su dva predsjednika Milorad Dodik i Aleksandar Vučić na vrijeme prepoznali šta je to važno što treba da radimo kako bi se suprotstavili svim nasrtajima i na Srpsku i na Srbiju – naveo je šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Prije svega, istakao je Cicović, temelji te saradnje bili su poslovi u vezi sa očuvanjem nacionalnog identiteta, kulture, tradicije, običaja, srpskog jezika i pisma, te pravoslavne vjere.

– Takav pristup u poslu je doveo do toga da zajedno radimo na obilježavanju značajnih datuma iz srpske istorije, na uspostavi kulture sjećanja, jer na taj način potvrđujemo da poštujemo sve naše stradalnike koji su ugradili živote u temelje Republike Srpske i Srbije. Na taj način pokazujemo da poštujemo prošlost, a poštujući prošlost sigurno ćemo na najbolji način znati da definišemo i budućnost – rekao je Cicović.

On je podsjetio da Srpska i Srbija zajedno obilježavaju Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, trobojke slavom ovjenčane, kao i da zajedno rade i na izgradnji odnosa sa svim komšijama i onima koji u regionu treba da sa Srbijom i Srpskom grade budućnost, mir i stabilnost u regionu.

– Јer, mi uvijek boreći se za svoju slobodu i indentitet, šaljemo potpuno jasnu poruku da, koliko god nam je važna naša sloboda i da sačuvamo naš identitet, kulturu, tradiciju, običaje, srpski jezik i ćirilicu, toliko nam je važna i sloboda i identitet svih naših komšija koji sa nama žive u ovom regionu – istakao je Cicović.

On je dodao da su u Predstavništvu Srpske u Srbiji potpuno svjesni da su im najvažniji poslovi koji se odnose na sve što Srbija i Srpska rade na jedinstvu i sabornosti.

– Јer, samo jedinstveni i sabrani, jedinstveni kao narod, a izuzetno nam je važno i političko jedinstvo, možemo se suprotstaviti svim izazovima i iskušenjima pred kojima se nalaze Republika Srpska i Srbija – poručio je Cicović.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Republika srpskog naroda u BiH.

Srpsku su osnovali srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Јugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali status konstitutivnog naroda.

Naziv Republika srpskog naroda u BiH bio je u upotrebi do 28. februara 1992. godine i proglašenja prvog Ustava, kada je zamijenjen sa Srpska Republika BiH koji je korišten do 12. avgusta 1992. godine, kada je uveden Srpska Republika. Taj naziv septembra 1992. godine zamijenjen je sadašnjim – Republika Srpska.

Foto: srna.rs

Izvor: RTRS

Prethodni članakDodik: Nikada nećemo odustati od proslave Dana Republike
Naredni članakLinta: Anticivilizacijska poruka Srbima u Konjicu (VIDEO)