Predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto sastala se danas u Briselu s članovima Savjeta za opšte poslove EU povodom preduzetih aktivnosti BiH na evropskom putu.

Krišto se zahvalila na pozivu za sastanak koji se održava neposredno prije sastanka Savjeta za opšte poslove EU.

Istakla je kako je evidentan rad i napredak BiH po pitanju evropskog puta.

Krišto je dodal kako je ostvareni napredak rezultat postizanja konsenzusa o svim značajnim pitanjima, a što je i načelo rada i odlučivanja u Savjetu ministara.

Poručila je je kako je napredak ostvaren tijekom 2023. godine nastavljen i u 2024. godini ubrzanom dinamikom.

Naglasila je kako je Savjet ministar postiga značajne pomake na ispunjavanju 8+1 uslova, odnosno 14 ključnih prioriteta.

Krišto je rekla kako je usklađenost vanjske i bezbjednosne politike BiHprvi put na nivou 100 odsto usklađenosti sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU.

Krišto je u kontekstu zakonodavne reforme istakla da poseban značaj imaju izmjene i dopune Izbornog zakona kao i sveobuhvatna reforma izbornog zakonodavstva koja obuhvaća implementaciju odluka Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda, kao i implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava za što smo “svi potpuno opredijeljeni, ali i druge popravke koje se odnose na demokratičnost i transparentnost izbornog procesa”.

Rekla je kako je ključno da rješenje ovog pitanja, kao i svih ostalih, mora biti rezultat unutarnjeg dijaloga i dogovora, jer jedino rješenje institucija BiH može osigurati dugoročnu sigurnost, stabilnost te poboljšati odnose u BiH.

– Dok nastavljamo put prema članstvu u Evropskoj uniji, moramo imati na umu da su reforme ključne za naš vlastiti napredak i razvoj. One nisu samo obveza prema EU, već moralna i praktična nužnost za izgradnju bolje budućnosti za sve nas u BiH. Stoga, uvjerena sam kako će i EU (Evropski savjet), imajući u vidu prije svega naše rezultate ali i uloženi napor te postignuti napredak, otvoriti nam pregovore u martu – dodal je Krišto.

Na kraju sastanka, Krišto je poručila kako potpuna predanost BiH stvarnim reformama i “spremnost da se suočimo s izazovima koji su pred nama jasno pokazuju posvećenost evropskim integracijama i želju BiH da postane punopravna članica evropske porodice”.

– Otvaranje pregovora bilo bi ne samo priznanje naših dosadašnjih napora, već i podsticaj za dalje korake prema ostvarenju naših zajedničkih ciljeva. Uvjerena sam da ćemo zajedno sa vama nastaviti graditi stabilnu i prosperitetnu evropsku BiH. U tom smislu, vjerujemo da će Evropska unija, kao naš partner, nastaviti podsticati i podržavati. Ključ uspjeha i temelj održive stabilnosti leže u rješenjima koja proizlaze iz dijaloga i odluka institucija BiH. Na kraju, još ću jednom naglasiti da samo zajedno možemo ostvariti ciljeve koje smo postavili na putu prema Ecropskoj uniji – zaključila je Krišto.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakKošarac: Posjeta Dodika Bjelorusiji značajna za unapređenje ekonomske saradnje, ali i sa političkog aspekta
Naredni članakStevandić sa predstavnicima Organizacije starješina VRS: Svi optuženi da imaju jednaka prava