Zvanična posjeta predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i delegacije Srpske Bjelorusiji značajna je kako iz ugla unapređenja ekonomske saradnje, tako i sa političkog aspekta, jer se dešava u trenutku kada je Srpska izložena konstantnim napadima dijela zapadnih zemalja, izjavio je zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac.

– Sastanak Dodika sa bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom, premijerom Romanom Golovčenkom, te ostali susreti koji su upriličeni u Minsku, potvrđuju da Srpska ima prijatelje širom svijeta koji razumiju njenu poziciju i dosljedni su u podršci Dejtonskom sporazumu – ocijenio je Košarac.

On je istakao da je važna poruka da je Bjelorusija uz Republiku Srpsku, te da postoji obostrano razumijevanje i opredijeljenost za saradnju na svim poljima.

– Za nas je od izuzetnog značaja činjenica da je Lukašenko podržao dosljednu i hrabru politiku Dodika, prepoznajući ga kao lidera koji afirmiše mir, stabilnost i saradnju, međunarodno pravo, kao i dejtonski okvir BiH. U Bjelorusiji je prepoznato da se zahvaljujući Srpskoj, BiH nije pridružila zapadnim sankcijama protiv Bjelorusije i Ruske Federacije – naveo je Košarac na Instagramu.

Košarac je ukazao da se u vremenu globalnih izazova i promjene odnosa u svjetskom poretku pokazuje odgovornost politike predsjednika Dodika i rukovodstva Srpske da šire front međunarodnih saveznika i partnera sa kojima se osnažuje privredna i politička saradnja.

– To je najbolje vidljivo kroz dobre odnose sa Ruskom Federacijom, Kinom, Mađarskom, Bjelorusijom i drugim prijateljskim zemljama, zahvaljujući kojima se glas Srpske čuje i uvažava na međunarodnom planu – naglasio je Košarac.

Prema njegovim riječima, posebno ohrabrujuća činjenica jesu dogovori i sporazumi koji znače unapređenje ekonomske saradnje i podrške Bjelorusije privredi Srpske.

Košarac je podsjetio da je u Minsku dogovorena posebna linija podsticajnih sredstava za poljoprivrednu mehanizaciju i opremu u vrijednosti od 10 miliona dolara što će, uz sličan projekat sa Mađarskom, dodatno osnažiti poljoprivrednu proizvodnju u Srpskoj.

On je naveo da su dogovoreni važni projekti u oblasti medicine, naučne saradnje, te saobraćajne infrastrukture.

– Važno je naglasiti da saradnja Srpske i Bjelorusije nije usmjerena ni protiv koga u BiH, te da će svi građani imati benefit od povoljnijih aranžmana i realizacije dogovorenih projekata – poručio je Košarac.

Foto: instagram.com/stasa.kosarac

Izvor: RTRS

Prethodni članakNovi rast cijena goriva u Republici Srpskoj
Naredni članakKrišto: Ključ uspjeha leži u rješenjima koja proizlaze iz dijaloga i odluka institucija BiH