Delegat u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević izjavio je da takozvani dan nezavisnosti u BiH danas slave samo oni koji i danas odbijaju da BiH postane nezavisna – da o njenoj sudbini odluke donose njeni narodi i građani, a ne neizabrani stranci.

– Prvi mart ne može biti praznik u BiH zato što u Parlamentarnoj skupštini nismo usvojili zakon o praznicima – naveo je Kovačević na društvenoj mreži Iks.

On je dodao da 1. mart ne može biti praznik u BiH ni zbog toga što većina zemlje nedvosmisleno pokazuje da taj dan ne priznaje i ne obilježava kao praznik.

Kovačević je naglasio da se taj takozvani praznik ne obilježava u BiH, već isključivo u pet i po kantona Federacije BiH.

I na kraju, ocijenio je Kovačević, činjenica da Republika Srpska slavi dan kada je potpisan mir i osnovana BiH prihvatljiva svim njenim narodima, a Federacija dan kada je preglasavanjem srpskog naroda najavljen krvavi rat, govori sama za sebe.

– Neka nam je srećan mir i neka je vječna Republika Srpska! – poručio je Kovačević.

U dijelu Federacije BiH sa većinskim bošnjačkim stanovništvom 1. mart se obilježava kao takozvani dan nezavisnosti BiH, jer je tada održan nelegalni referendum o nezavisnosti i otcjepljenju BiH od SFRЈ. Srbi u Republici Srpskoj 1. mart pamte po ubistvu srpskog svata u Sarajevu, što je bio i okidač za početak ratnih sukoba.

Ovaj tragični datum u Republici Srpskoj se ne praznuje, već 21. novembar – dan kada je u američkoj vazduhopolovnoj bazi Rajt Peterson kod Dejtona parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH koji je obilježio kraj građanskog rata u BiH.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakDodik: Nikada neću odustati od svojih zakletvi
Naredni članakTaktička vježba na području Bočca – Obuka ronjenja u zimskim uslovima na brzim rijekama (FOTO)