Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je odlazeći saziv Evropskog parlamenta pozvao na uvođenje sankcija protiv njega jer uporno u BiH insistira na onome na čemu je i EU sazdana – na mnogo razgovora i dogovora kako bi se postigao konsenzus i dogovorila rješenja.

Ako je vrhunac političkog umijeća tih evroparlamentaraca predlaganje sankcionisanja stava i slobodne misli, onda su, kaže Dodik, definitivno promašili zanimanje.

– Poštovana gospodo, govorite i sudite o BiH, a nikada niste kročili u nju. Ne znate njenu istoriju, nasljeđe, odnose. Politiku vodite na osnovu naslova u novinama i tabloidima. Neodoljivo podsjećate na one što ispred prodavnice piju pivo i samouvjereno pričaju o svemiru na osnovu teksta pročitanog u “Mikijevom zabavniku” – naveo je Dodik na društvenim mrežama.

On je upitao šta je destabilizirajuće u stavu da se moraju poštovati Dejtonski sporazum, Ustav, međunarodno pravo, Povelja UN?

– Da li to vi, po ugledu na sarajevske tužioce i sudije, promovišete da je poštovanje Ustava i zakona kažnjivo, a njihovo kršenje poželjno ponašanje? O kojem secesionizmu govorite? – upitao je predsjednik Srpske.

Dodik je podsjetio da je današnja BiH plod ugovora Republike Srpske i Federacije BiH.

– Zar nije evropski standard da kada jedna strana ne poštuje ugovor, druga može zatražiti raskid – rekao je on.

Dodik je naglasio da nikada za Republiku Srpsku nije tražio nešta što joj Dejtonskim sporazumom ne pripada, ali da ne pristaje na manje od onoga što joj pripada.

– Neki drugi su umislili da će BiH biti veća ako Republika Srpska bude manja. Glasovi koji su insistirali da se pitanje sankcija nađe u rezoluciji bi takve sankcije uveli i liderima zemalja EU iz istih razloga, ali ne mogu. Obilježje neiskusnih ili kratkovidih političara je da stvari posmatraju crno-bijelo i pribjegavaju jednostavnim rješenjima – naveo je Dodik.

On je istakao da su Republika Srpska i njeni kadrovi, prema svim izvještajima Evropske komisije, najviše uradili na tome da se BiH približi otvaranju pregovora s EU.

Dodik je rekao da bi bilo pošteno da su pojedinci iz Evropskog parlamenta to primijetili i još poštenije da su osudili dolazak diplomata iz zemalja koje nemaju nikakve veze sa BiH i EU i koji pritiskaju partnere /u vlasti na nivou BiH/ da ne pristaju na dogovore u vezi s evropskim zakonima.

– No dobro, u onome što nisu napisali, definisali su sebe, a u onome što su napisali, definisali su svoje frustracije. Kao i sa brojnim drugim liderima na koje vrše pritisak, ni sa mnom im to neće proći – naglasio je Dodik.

On je istakao da to zna i Republika Srpska i da je zato njen demokratski izabrani predsjednik.

– Nikada ni pred jednim pritiskom neću odustati od svojih zakletvi – poručio je predsjednik Srpske.

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Izvor: RTRS

Prethodni članakDOBOJ: Otvoreno “Kulturno sklonište” – mjesto okupljanja interdisciplinarnih umjetnika (FOTO)
Naredni članakKovačević: Tzv. dan nezavisnosti slave samo oni koji koji odbijaju da BiH postane nezavisna