Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević ocijenio je da Srbi, Srbija i Republika Srpska od Željka Komšića, koji je preuzeo predsjedavanje Predsjedništvom BiH, mogu očekivati samo napade, ali da će srpski član ovog kolektivnog tijela Milorad Dodik tome biti jaka brana.

– Komšić će sada dodatno da se potrudi da svojim potezima pokuša da Srba i Republike Srpske bude što manje. I potrudiće se da Srbiju zvanično obilježi kao neprijatelja broj jedan za BiH – rekao je Kovačević za Večernje novosti.

On ističe da će, ipak, u Predsjedništvu BiH srpski član Milorad Dodik i dalje biti jaka brana, jer će se suprotstavljati svakom napadu na srpski narod, Srbiju i Srpsku.

– Biće, vjerovatno, i pokušaja nametanja loših odluka po Srpsku, ali Dodik ima mehanizam u Predsjedništvu da takve odluke i preglasavanja odbaci preko Narodne skupštine Republike Srpske, koja se uvijek izjašnjava kada je preglasan srpski član – dodao je Kovačević.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać rekla je da srpski korpus od Komšića može očekivati da će svaku moguću priliku, kako na domaćem tako i na međunarodnom planu, iskoristiti za neku vrstu napada na ustavni koncept konstitutivnosti naroda, pa i pojedine susjedne zemlje.

– Komšićevo predsjedavanje Predsjedništvom BiH će predstavljati kontinutitet sinhornizovanog nastupa sa zvaničnicima SDA, što prema susjednim zemljama znači nastavak destruktivne retorike – rekla je ona.

Delegat u Domu naroda parlamenta BiH Dušanka Majkić rekla je da predstoji period kada će osovina Željko Komšić – Šefik Džaferović – Bakir Izetbegović napadati sve što je srpsko.

– Sve će biti podređeno bošnjačkim interesima, a na štetu Srba. Komšić napadima na sve što je srpsko i Srbiju brani vlastiti politički život, jer zavisi od Bošnjaka. On mora da bude glavni bič politike Bakira Izetbegovića, ukoliko želi novi mandat – istakla je Majkićeva.

Ona kaže da su godinama napadi na Srbiju donosili posebne političke poene kod bošnjačkog korpusa, čega je Komšić svjestan.

– Velika sramota za BiH su napadi na Srbiju od Komšića i bošnjačkih prvaka, jer je Srbija prva pomogla BiH kad su bile potrebne vakcine – napomenula je Majkićeva.

Političkolog Darko Kuzmanović rekao je da napadi na Srbiju i pokušaj predstavljanja susjedne zemlje kao neke opasnosti za BiH nemaju nikakve veze sa realnošću, te ocjenjuje da je to potpuni promašaj politike Komšića i njemu sličnih.

– Sve se svodi na jeftin pokušaj da se dođe u medijsku pažlju i izazove reakcija, ako je moguće i međunarodnog faktora. Diplomatske posljedice nastupa Komšića su katastrofalne i snosiće ih buduće generacije BiH – smatra Kuzmanović.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakMinistri danas o realizaciji faza izrade Programa integrisanja BiH u EU
Naredni članakBroj osiguranika raste brže od broja korisnika prava