Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Staša Košarac rekao je da je važno da BiH konačno dobije datum za početak pregovora kada je riječ o evropskom putu.

– Mi iz Republike Srpske tražimo vidljivost Srpske i konačno datum pregovaranja. Ne možemo pričati ni o čemu ako ne znamo datum pregovaranja. Čini mi se da tu pokušava da se napravi neki manevarski prostor i da se fakturiše dodatna obaveza, a da nemamo datum pregovaranja. Za nas je to neprihvatljivo – izjavio je Košarac novinarima u Sarajevu.

Košarac je rekao da, ipak, dijeli umjereni optimizam.

Prema njegovim riječima, predstavnici iz Srpske su konstruktivno izašli sa svim prijedlozima i potencirali pitanje usvajanja svih 14 ključnih prioriteta u paketu.

– Mnogo ranije bi bilo riješeno pitanje ispunjavanje obaveza prema Evropskom savjetu da su partneri iz FBiH prihvatili ponudu SNSD-a i naših koalicionih parnera. Izgubili smo vrijeme. U međuvremenu smo aktivno i vrlo konstruktivno participirali sa prijedlozima. Da li je to dovoljno za Evropski savjet, ne znam – rekao je Košarac.

Košarac je dodao da su u Mostaru imali konstruktivan razgovor SNSD-a i partnera u vlasti na nivou BiH i ponudili rješenja, ali da ima stvari oko kojih se nisu mogli usaglasiti kada je riječ o zakonu o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH.

– Imam infromaciju da radna grupa radi i pokušava da postigne određenu saglasnost. Vidjećemo do kraja sjednice Savjeta ministara da li će biti usaglašeno, ali što se tiče nas predstavnika Republike Srpske – mi smo spremni, uz vrlo jasnu poziciju Srpske da se zakon odnosi samo na sukob interesa u institucijama BiH i, naravno, način odlučivanja u komisiji – rekao je Košarac.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakDodik: Srpska nastavlja da gradi saradnju sa prijateljskim zemljama
Naredni članakGraorac: Šmit nema legitimitet da radi bilo šta u BiH