U Sudu BiH juče su bili više nego vidljivi i očigledni stvarni efekti posjete pomoćnika državnog sekretara SAD DŽejmsa O’Brajena, rekao je zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac.

Košara smatra da američka administracija želi da disciplinuje Dodika i institucije Srpske i da kompletan proces vodi po svojoj zamisli.

– Posredstvom svoje ambasade i Marfija pokušavaju da temeljno razbiju svaki mogući dogovor domaćih političkih aktera, kako bi ostvarili svoj cilj – dominaciju u svakom procesu i odlučivanju o sudbini ove zemlje. To kontaminira Dejtonski sporazum i unutrašnje odnose u BiH – izjavio je Košarac.

On kaže da će rezultat takvih nastojanja biti ozbiljne posljedice u funkcionisanju institucija na zajedničkom nivou.

– Toga moraju biti svjesni i oni koji kreiraju i oni koji provode i oni koji aplaudiraju političkom progonu predsjednika Dodika – izjavio je Košarac.

Košarac je poručio da su građani i institucije Srpske odlučni da na demokratski način brane kapacitet Srpske, njenu ustavnu poziciju i izbornu volju.

– Mi i dalje pozivamo na unutrašnji dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda, jer je to jedini mogući model za BiH. S druge strane, lokalni sarajevski realizatori O’Brajanove i Marfijeve zamisli licemjerno optužuju Srpsku da nije za dogovor i dijalog. To je stara i dobro pročitana sarajevska priča. Upravo izjave lidera “trojke” kako čekaju Dodikov pogrešan korak i slično najbolje dokazuju da su u sprezi i sinergiji sa američkom Ambasadom. Zato me ne bi začudilo da u narednim danima postanu megafoni zacrtanih zadataka i izdatih naloga američke administracije. Možda neće direktno, ali ćemo to sigurno čitati između sarajevskih redova – zaključio je Košarac.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakBudimir: Priča o malignom ruskom uticaju dio hibridnog rata
Naredni članakZa isplatu dječijeg dodatka u Srpskoj obezbijeđeno 2,85 miliona KM