Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir istakao je da je priča o malignom ruskom uticaju na čitavo društvo u Republici Srpskoj, pa i na oblast visokog obrazovanja, dio hibridnog rata i propagande koju Zapad konstantno sprovodi protiv Srpske.

Budimir je napomenuo da univerziteti u Srpskoj imaju saradnju sa nekoliko prestižnih ruskih i kineskih univerziteta, te da to podiže rejting domaćih fakulteta.

– Ruske visokoškolske ustanove su najprestižnije ustanove na svijetu, a kineske su već neuhvatljive za zapadne zemlje. Velika je stvar kada sarađujete sa moskovskim državnim univerzitetom, a ponosan sam i što je rektor banjalučkog Univerziteta Radoslav Gajanin gostujući profesor u Kini – istakao je Budimir.

Odgovoarajući na pitanje da li su visokoškolske ustanove u BiH, naročito u Republici Srpskoj, pod stranim uticajem, Budimir je rekao da je prisutan i uticaj zapadnih zemalja.

– Sproveli smo Bolonjski proces, koji je zapadni proces, te smo devastirali pola svog visokog obrazovanja i sada pokušavamo da saniramo tu štetu – rekao je Budimir.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakMirjanić: U procesu protiv Dodika riječ o pravnom formalizmu, VSTS pitati o prošlosti Uzunovićeve (VIDEO)
Naredni članakKošarac: Stvarni i očigledni efekti posjete O’Brajana vidljivi u Sudu BiH