Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da je važno da se poljoprivrednicima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH omogući nesmetan spoljnotrgovinski promet proizvoda sa dosadašnjim tržištima, te kako ih usmjeravati i pronaći im nova.

Prema njegovim riječima, važno je da se omogući, na osnovu stavova iz Republike Srpske i FBiH vezanih za poljoprivredu, definisano kretanje prema ispunjavanju evropskih standarda u entitetskoj legislativi i na nivou BiH kroz Program integrisanje u EU, kao značajan i važan dokument, po preuzetim obavezama.

Ističući da je ustavna nadležnost poljoprivrede na nivou entiteta, Košarac je rekao da je popis u poljoprivredi koji je planiran u ovoj godini veoma značajan, dodajući da će to biti obavljeno na nivou Republike Srpske i FBiH, što je osnova za razvoj politika poljoprivrednog sektora, kao i plan podsticajnih mjera.

– Poglavlje 11 smo uskladili sa evropskom legislativom, odnosno zajedničkim naporima sa ministarstvima poljoprivrede u Republici Srpskoj i FBiH definisali smo zakon o organizaciji tržišta vina u BiH i time ispunili jednu od naših obaveza iz ovog poglavlja – rekao je Košarac novinarima nakon sastanka sa ministrima poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savom Minićem i FBiH Kemalom Hrnjićem.

Govoreći o zakonu o organskoj proizvodnji, Košarac je naveo da bi Republika Srpska trebalo da ga usvoji u prvoj polovini ove godine, da FBiH priprema svoj zakon, tako da će biti definisan jedan okvirni dokument koji će se odnositi na ovu vrstu proizvodnje, na osnovu razgovora sa evropskom delegacijom.

– Kada je u pitanju usklađenost Poglavlja 12, koje se odnosi na sektor veterinarstva, procjena je da ćemo kroz djelovanje radne grupe koju čine predstavnici entitetskih ministarstava i Kancelarije za veterinarstvo, ući u izmjene i dopune zakona kako bismo to pitanje riješili u nekom budućem periodu – rekao je Košarac.

Prema njegovim riječima, obaveza BiH je i donošenje strateškog plana za ruralni razvj 2023-2027. godina u okviru Poglavlja 13, tako da se očekuje da će već u februaru biti pripremljena ovaj okvirni dokument.

On je naveo da je iz ovog poglavlja važan i program ribarstva i akvakulture, dodajući da se on može brzo uraditi kroz okvirni strateški dokument.

– Značajno pitanje je IPARD struktura, na kome nismo dovoljno radili, tako da ćemo zajedničkim aktivnostima to pitanje rješavati polovinom februara tako što ćemo imati ekspertske sastanke sa zemljama koje su već uvele IPARD strukturu, odnosno koriste EU fondove za poljoprivredu – istakao je Košarac.

Prema njegovim riječima, mnogo sredstava nije iskorišteno iz fondova EU, a neophodni su poljoprivrednicima u Republici Srpskoj i FBiH, uz izuzetne napore entitetskih ministara poljoprivrede i vlada da se obezbijede podsticajna sredstva.

Košarac je rekao da bi se povlačenjem sredstava uz fondova EU pomoglo entitetskim strukturama, pojašnjavajući da bi IPARD struktura bila definisana na način da njihov plasman obavljaju agencije za agrarna plaćanja Republike Srpske i FBiH.

Foto: Instagram/Staša Košarac

Izvor: RTRS

Prethodni članakKošarac: Lagumdžija zloupotrijebio poziciju u UN
Naredni članakKaran sa šeficom IOM-a BiH o projektu unapređenja pomoći migrantima